Meniu Principal

Viorel Salan: “Ar fi bine ca, pe unde suntem vremelnic, să facem lucruri bune şi să lăsăm ceva în urma trecerii noastre”

S-a dovedit că barierele politice de partid pot fi depăşite atunci când vorbim despre valori naţionale şi interesul României

 

–         S-a mai încheiat o sesiune parlamentară şi cu ea încă un an de mandat. Într-un bilanţ parţial, ce proiect de lege iniţiat în anul trecut vă vine acum primul în minte?

Am avut mult de lucru anul trecut. Nu am avut timp să mă plictisesc, dar m-am străduit să fac mereu lucruri bune, în folosul ţării şi al românilor. Activitatea legislativă reprezintă pentru mine chintesenţa muncii pe care o desfăşor. Am promovat anul trecut mai multe iniţiative care se află în stadiu avansat de finalizare. Prima dintre ele este propunerea legislativă pentru recunoaşterea meritelor personalului din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, participant la misiuni şi acţiuni militare sau la alte operaţiuni pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român. Am pornit chiar de la un caz concret din judeţul nostru, de la Brad. Este vorba despre un fost militar în termen de la Batalionul de vânători de munte care, în 1994, a rămas invalid pe viaţă în urma unei explozii  pe ţeava tunului, în timpul efectuării unor trageri de luptă de pe Muntele Găina.

M-a  mişcat povestea acestui om şi am luat la rând toate actele legislative care aveau ca obiect astfel de situaţii speciale. Am reuşit astfel să identific unele discrepanţe apărute în timp între diferitele legi care se refereau la militari, poliţişti sau funcţionari publici cu statut special. Soluţia pe care am găsit-o a fost de a modifica OUG 82/ 2006. Din datele puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne am putut constata că numărul celor care au avut de suferit în urma misiunilor executate pe teritoriul României era mai mare de cât al celor de pe teatrele internaţionale de operaţiuni. Şi atunci am considerat că este un act de normalitate ca aria de aplicare a legii să fie extinsă  şi asupra teritoriului naţional.

Legea a fost adoptată în unanimitate, în Senatul României. În acest moment, proiectul se află la Camera Deputaţilor şi a primit avizul tuturor comisiilor de specialitate, mai puţin Comisia de apărare, care este comisie raportoare. După redactarea şi acestui raport, mai rămâne votul final în Camera Deputaţilor, care este Camera decizională.

–         O altă iniţiativă importantă….

Un alt proiect de lege la care ţin foarte mult este propunerea legislativă privind regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, şi unele măsuri privind protejarea Cetăţilor dacice din munţii Orăştie. Obiectul proiectului vizează trecerea acestor monumente unice în administrarea consiliului judeţean pentru o mai bună gestionare, protecţie şi conservare a lor. Este o iniţiativă la care am lucrat împreună cu ministerul Culturii şi Cultelor. Legea a fost adoptată în unanimitate de către Senatul României, ceea ce a dovedit încă o dată că barierele politice de partid pot fi depăşite atunci când vorbim despre valori naţionale şi interesul României .

În acest moment, propunerea a obţinut avize pozitive de la toate comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor cu atribuţii în analiza şi evaluarea lui, iar în prezent este trecut pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru votul final.

–         Şi proiecte noi, depuse la Senat în sesiunea trecută?

Aş aminti trei.  Primul este o propunere comună făcută împreună cu Ecaterina Andronescu şi se referă la înfiinţarea unui secretariat de stat  care să se ocupe de problemele rezerviştilor, veteranilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională. Este un proiect de suflet.

Cel de al doilea  este un răspuns al Nataliei Elena Intotero, din perioada în care deţine portofoliul ministerului pentru Românii de pretutindeni,  la solicitarea Ligii Studenţilor Români din străinătate şi l-am depus, împreună cu colegii parlamentari PSD de Hunedoara. Este un proiect legislativ  prin care propunem să fie extinse facilităţile de transport de care beneficiază studenţii români şi asupra studenţilor români care studiază în străinătate. Aceste prevederi urmează să fie valabile pe perioada vacanţelor. Este un gest de normalitate şi o recunoaştere implicită a faptului că marea majoritate a tinerilor care studiază în străinătate ne fac cinste şi ne dorim ca ei să revină, la finalul studiilor, în România.

Ultimul este o propunere legislativă  de  modificare și completare a Legii nr.258 din 26 septembrie 2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. La acest proiect m-am alăturat deputatului Laurenţiu Nistor, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Hunedoara, cunoscând faptul că la nivel naţional există un blocaj total în gestionarea acestei probleme. Încă de la lansarea publică, această iniţiativă a fost foarte bine primită de către concetăţenii noştri, nu numai din Hunedoara, ci şi din alte judeţe. Ideea principală a proiectului este ca adăposturile care găzduiesc animale fără stăpân sau abandonate să nu le mai extermine, ci să le protejeze. De aceea am dorit implicarea consiliilor judeţene pentru a putea ajuta şi comunităţile locale în rezolvarea acestei probleme nu tocmai simple.

–         Şi cu ce gânduri începeţi noua sesiune?

În această perioadă, mă străduiesc permanent să găsesc soluţii legislative pentru problemele nerezolvate încă. Mă preocupă foarte mult paza şi protecţia fondului forestier şi mă îngrijorează creşterea actelor violenţe împotriva pădurarilor. De aceea doresc să vin cu o propunere în acest sens, propunere care are şi girul preşedintelui organizaţiei judeţene a PSD.

Noi, oamenii, suntem trecători prin viaţă şi ar fi bine ca, pe unde suntem vremelnic, să facem lucruri bune şi să lăsăm ceva în urma trecerii noastre.

 

Poliana Mardari