Meniu Principal

VEȚEL: Costel Băloiu alias „Pistruiatul”- “Să nu-l uitați niciodată pe Francisc Munteanu!”

Evenimentul dedicat regizorului Francisc Munteanu, născut acum un secol, în comuna Vețel, l-a avut în centru atenției pe actorul Costel Băloiu, cel care „a dat viață” unui personaj de film care a rămas emblematic pentru generația anilor 70’: Pistruiatul

Costel Băloiu: “Să nu-l uitați niciodată pe Francisc Munteanu!”

 Când a jucat în filmul “Pistruiatul”, Costel Băloiu avea 13 ani. Era primul serial color, filmat în România. Un serial îndrăgit de o întreagă generație care a urmărit cu “sufletul la gură” aventurile unui puști dezinvolt și descurcăreț, prins în vâltoarea evenimentelor generate de mișcările ilegaliste comuniste din anii 1940. Pentru cei prezenți la Căminul Cultural din Vețel, întâlnirea cu actorul Costel Băloiu a fost una emoționantă. O întâlnire care i-a pus față în față cu cel care în urmă cu aproape o jumătate de secol, îi strângea în fața televizoarelor alb-negru, dornici să vadă peripețiile pistruiatului.

“Să nu-l uitați niciodată pe Francis Munteanu!”, a fost mesajul lui Costel Băloiu pentru cei prezenți la eveniment.

Scriitorul Dumitru Tâlvescu și managerul cultural, Alexandru Gruian au prezentat file din viața scriitorului și regizorului Francisc Munteanu

 Evenimentul dedicat lui Francis Munteanu a debutat cu dezvelirea unei plăci comemorative și o slujbă de pomenire. În holul Casei de Cultură din Vețel a fost organizată o expoziție tematică dedicată regizorului, printre exponate aflându-se și registrul în care a fost consemnată nașterea lui Francisc Munteanu în comuna Vețel. O scurtă prezentare a ceea ce a însemnat viața și cariera scriitorului, regizorului și scenaristului Francisc Munteanu a fost făcută și de către elevul Daniel Muntean, cel mai bun elev din clasa a VIII-a a Școlii Generale din comuna Vețel.

Evenimentul a continuat cu proiecția unui episod din filmul serial  „Pistruiatul”, în sala de spectacole a căminului cultural.