Meniu Principal

Vasilică Potecă: Pachet economic pentru recuperarea economică a Republicii Moldova

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova un pachet de redresare economică menit să întărească sistemele publice în domenii precum sănătatea, educația și justiția.

 Acum, există un Parlament al Republicii Moldova nou, legitim, ales prin alegeri corecte, cu o majoritate clară, care să susțină în mod transparent un Guvern care să reformeze Republica Moldova. Europa va sprijini Republica Moldova în reformele sale, acestea fiind esențialul acordului de asociere UE-Republica Moldova.

Planul de redresare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, este pentru următorii trei ani. Banii vor fi oferiţi sub formă de granturi, asistenţă macro-financiară şi investiţii, conform uni comunicat de presă al Comisiei Europene.

 Pachet de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru  Republica Moldova

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova, pentru următorii ani, un pachet de redresare economică de 600 de milioane de euro. Este un pachet de investiții și reforme, un pachet care are rolul de a întări instituțiile din Republica Moldova pentru a fi mai competitive și mai rezistente la crize. Este gândit pe aceleași principii ca Mecanismul de Redresare și Reziliență oferit celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene.

Parlamentul European va colabora strâns cu noul Guvern și cu noul Parlament din Republica Moldova pentru implementarea rapidă a acestui pachet de ajutor economic.

Republica Moldova se afla la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta ţara pe drumul său spre redresare şi pentru a impulsiona o agendă ambiţioasă de reforme, în interesul cetăţenilor săi.

Se vor face investiții în economie, în conectivitate, în educaţie şi ocuparea forţei de muncă. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. Cred că acest pachet economic va contribui la recuperarea economică a Republicii Moldova.