TAXA DE SOLIDARITATE ȘI OMV
La insistențele PSD, companiile plătesc deja o taxă de solidaritate pe profiturile suplimentare din energie electrică și gaze naturale. Inclusiv OMV plătește această taxă pe gazele extrase din România . Dar, atunci când PSD propunea taxa de solidaritate, PNL se opunea cu vehemență, inclusiv prin Rareș Bogdan care spunea atunci că „trebuie să deveni prietenoși cu companiile”. UE a dat dreptate PSD când a introdus taxa de solidaritate și pe țiței. ANAF trebuie să stabilească dacă OMV se încadrează sau nu în pragul de 75% cifră de afaceri din extragerea și prelucrarea țițeiului
o Nu este nicio greșeală, intenționată sau nu, în textul ordonanței. OUG transpune pur și simplu Regulamentul European.
o Prevederea din Regulamentul European: Art. 2, pct. 17 „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului.
o Prevederea din OUG 186/2022: Articolul 1(1) Sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit (…) care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European (…) privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 – „Extracția țițeiului“, 0620 – „Extracția gazelor naturale“, 0510 – „Extracția huilei“, 1910 – „Fabricarea produselor de cocserie“ și 1920 – „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului“ și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.
o Singurul care poate explica cum s-a ajuns la acest prag de 75% este Ministrul Energiei care a fost prezent la dezbaterile europene alături de ceilalți miniștri ai energiei din UE, când s-a elaborat Regulamentul UE.
o Deci Virgil Popescu îi poate explica colegului său de partid, Rareș Bogdan, cum a fost stabilit pragul de 75% și eventual care sunt companiile din sectorul energetic care se încadrează la acest impozit.
o Orice încercare a lui Rareș Bogdan de a arăta cu degetul spre Ministerul Finanțelor se întoarce împotriva PNL, dacă ținem cont că familia ministrului Virgil Popescu administrează mai multe benzinării OMV.
« Sălan: Consiliul Economic și Social a analizat propunerea mea legislativă (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) MINISTERUL AGRICULTURII ACORDĂ FERMIERILOR ROMÂNI AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU »