Meniu Principal

Sălan: Consiliul Economic și Social a analizat propunerea mea legislativă

Consiliul Economic și Social a analizat și propunerea mea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.
În expunerea mea am arătat că am pornit de la solicitările ce mi-au fost adresate din partea administrațiilor locale, dar a și cetățenilor județului Hunedoara.
În urma studiului aprofundat pe care l-am făcut, a rezultat că la nivelul județului nostru există un număr foarte însemnat de peșteri care sunt valorificate încă insuficient. Din acest punct de vedere, am dorit integrarea unora dintre acestea și în circuitul turistic.
Am solicitat puncte de vedere și din partea Asociației Comunelor din România și a Asociației Municipiilor și Orașelor din România. Toate s-au pronunțat în mod favorabil față de propunerea legislativă. Le mulțumesc celor aproape 150 de colegi, senatori și deputați, care mi s-au alăturat în acest demers.
Am avut un dialog deschis și cu reprezentanții Institutului Național de Speologie pe această temă.
Prin aveasta inițiativă legislativă , am dorit să stabilim un just echilibru intre partea de conservare, cercetare și punere în valoare a potențialului turistic.
Înțeleg necesitatea de a alege cea mai bună soluție în raport de conditile particulare ale fiecărei entități speologice. Dar a transpune ideea de conservare într-o interdicție completă a accesului în interiorul acestor monumente naturale mi se pare în defavoarea celor care doresc să le cunoască direct.
Una din peșterile emblematice din Județul Hunedoara pestera Cioclovina este folosită pe perioada verii ca adăpost pentru animalele cetățenilor.
Consiliul a emis un aviz favorabil.


(Stirea urmatoare) »