Meniu Principal

Spitalul Municipal Hunedoara își completează echipa de medici cu un specialist nefrolog

Avangarda echipei medicale de la Spitalul Municipal Hunedoara își întărește efectivele cu tot mai mulți medici tineri. Este și cazul domnului doctor Răzvan Dragotă-Pascotă, timișorean, absolvent al UMF ”Victor Babeș” din Timișoara, medic specialist nefrolog. Pentru a avea ocazia de a-l cunoaște mai bine pe cel care activează în cadrul Stației de Dializă a spitalului nostru, i-am adresat domnului doctor câteva întrebări.
Ce v-a determinat să alegeți nefrologia?
Am ales nefrologia pentru că este o specialitate care îmbină complexitatea diagnosticării și tratamentului cu o legătură strânsă cu pacienții. Boala renală poate afecta diverse aspecte ale vieții unui pacient, iar în nefrologie am găsit provocarea de a gestiona cazuri complexe, dar și oportunitatea de a construi relații de durată cu pacienții, având un impact semnificativ asupra calității lor de viață.
Care sunt cele mai mari provocari in nefrolgoie?
BCR (boala cronică de rinichi) este o boală asimptomatică în stadiile incipiente, iar pacienții nu sunt conștienți de deteriorarea progresivă a funcției renale. Adesea, diagnosticul este pus doar în stadii avansate, ceea ce face ca intervențiile terapeutice să fie mai puțin eficiente.
Insuficiența renală acută poate fi provocată de diverse condiții, de la infecții la medicație sau boli cardiovasculare, iar abordarea eficientă necesită intervenție rapidă pentru a preveni leziuni ireversibile ale rinichilor.
La ce ar trebui sa fie atenți potențialii pacienti ai unui nefrolog?
Diabetul și hipertensiunea. Aceștia sunt doi dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea bolii cronice de rinichi. Pacienții care au diabet sau hipertensiune trebuie să monitorizeze constant valorile glicemiei și ale tensiunii arteriale, să urmeze recomandările medicului și să facă analize periodice pentru a verifica funcția renală.
Problemele cardiace, obezitatea, fumatul sau utilizarea abuzivă a medicamentelor (în special analgezicele sau antiinflamatoarele nesteroidiene) pot crește riscul de a dezvolta boli renale.
Câteva semne si simptome care pot aparea la pacienții nefrologici:
– Schimbări în urină: Oricare dintre următoarele simptome ar trebui să fie un semnal de alarmă: urină cu spumă (indică proteine în urină), culoare neobișnuită (roșie sau maro);
– Edeme (umflături): Umflarea picioarelor, gleznelor, feței sau mâinilor poate indica reținerea de lichide, iar una dintre cauzele pentru aceste simtpome pot fi bolile nefrologice.
Ați avut parte de mentori în parcursul dumneavoastră profesional?
Da, am avut norocul să am mentori extraordinari pe parcursul carierei mele. Trebuie să mulțumesc, pe această cale, întregului colectiv din cadrul Clinicii de Nefrologie a SCJUT Timișoara, dar mai ales Prof. Dr. Schiller Adalbert și Conf. Dr. Mihăescu Adelina, care m-au învățat nu doar medicina, dar și despre importanța comunicării empatice cu pacienții. Întotdeauna mi-a subliniat că, în medicină, nu este vorba doar despre a înțelege bolile și tratamentele, ci și despre a vedea pacientul ca o întreagă persoană.
Care este relația cu echipa medicală din care faceți parte?
Sunt foarte mulțumit de colaborarea cu colegii mei nefrologi, Dr. Petrovici Raul și Dr. Copăcean Petru, deoarece în echipa noastră există un spirit de unitate și sprijin reciproc. Apreciez foarte mult colaborarea noastră, deoarece aceasta influențează direct succesul tratamentelor pe care le oferim pacienților.
Care sunt cele mai frecvente boli nefrologice pe care le tratați:
Boala cronică de rinichi, aceasta este o afecțiune foarte întâlnită, în special în rândul pacienților cu diabet sau hipertensiune arterială. BCR se dezvoltă treptat și poate evolua către insuficiență renală terminală, necesitând dializă sau transplant renal.
La fel, o boală frecventă este leziunea acută de rinichi. De obicei, această afecțiune apare ca urmare a unei cauze reversibile, precum deshidratarea severă, infecțiile sau administrarea de medicamente nefrotoxice. Tratamentul prompt poate restabili funcția renală.
Ce îmbunătățiri considerați că sunt oportune la spitalul nostru?
Pentru a îmbunătăți calitatea îngrijirii pacienților din cadrul spitalului nostru, consider că două direcții majore ar putea aduce un impact semnificativ: extinderea secției de dializă și înființarea unei unități de biopsii renale. Aceste inițiative nu doar că ar îmbunătăți capacitatea noastră de a trata pacienții, dar ar contribui și la un diagnostic mai precis și la o gestionare mai eficientă a bolilor renale.