Meniu Principal

Sorin Marica: Pro România a susținut și susține impozitarea progresivă a veniturilor mari

Pro România susține impozitarea progresivă a veniturilor mari și a capitalurilor, în paralel cu scăderea taxării muncii și  deductibilitatea cheltuielilor cu educația și sănătatea. Adică o reformă fiscală care se aplică azi în multe țări europene.

 Pro România a susţinut încă de la înfiinţare principiul impozitării progresive

 Deputatul Sorin Marica este de părere că statul este singura entitate capabilă să dezvolte infrastructura de transport, energetică, școlară, spitalicească – pe care apoi sectorul privat să o folosească. De asemenea a precizat că sunt state care au abandonat cota unică de impozitare și nu au făcut-o deoarece ar fi avut venituri insuficiente la buget, ci pentru valori precum solidaritate, toleranță și grijă față de aproape.

Sorin Marica consideră că nu trebuie să se înțeleagă că întărirea solidarității sociale ar însemna cadouri populiste către grupurile cu putere de vot. Societatea nu trebuie să fie pasivă și oamenii trebuie să critice alocările bugetare discreționare.

“Cred că introducerea principiului impozitării progresive este o schimbare necesară după 15 ani de cotă unică.

După părerea mea Guvernul Orban se agață de cota unică de impozitare pentru a apăra interesele celor foarte bogați și privigeliați. Pro România susține principiul impozitării progresive în paralel cu scăderea taxării muncii. Acum, pandemia a arătat că, în fața noilor provocări, statul este în măsură și trebuie să minimizeze efectele negative.

După 15 ani de cotă unică, această schimbare trebuie să aibă loc – mai ales având în vedere gravele inegalităţi sociale şi economice pe care pandemia de coronavirus le accentuează”, declară Sorin Marica.

De asemenea, deputatul hunedorean, Sorin Marica consideră că societatea trebuie să verifice modul în care sunt cheltuiți banii, iar politicienii necinstiți să fie schimbați prin vot.

România are cele mai mici venituri fiscale ca procent din PIB

 Liderul Pro România, Victor Ponta, este de părere că: „Ludovic Orban şi PNL/PDL se agaţă de cota unică (introdusă de Călin Popescu-Tăriceanu în 2005) pentru a apăra interesele celor foarte bogaţi şi privilegiaţi care sunt sponsorii actuali ai liderilor PNL/PDL, pentru a păstra avantajele firmelor internaţionale în dauna firmelor româneşti, pentru a pune sarcina crizei pe umerii angajaţilor şi ai celor cu venituri mici şi medii!”.

El a susţinut că, „Fără o impozitare progresivă, România nu va putea să aibă resurse financiare pentru relansarea economică, pentru dezvoltarea infrastructurii, a sănătăţii şi educaţiei şi pentru sistemul social”.

Totodată, Victor Ponta este de păre că: „Azi România colectează la buget cei mai puţini bani (ca procent din PIB) din toate ţările UE. Cu Orban şi PNL lucrurile vor merge din ce în ce mai rău. Ne vom lupta cu Orban PNL/PDL pentru interesul României, pentru că noi suntem Pro România şi ţinem doar cu România”.

În replică, premierul Ludovic Orban a declarat că PNL apără cota unică şi că nu renunţă sub nicio formă la aceasta.

 

Maria Hogman