Sorin Marica: “În farmacii, medicamentele nu se mai pot vinde în regim de autoservire
Deputatul Sorin Marica, într-un interviu, precizează proiectele de lege dezbătute la lucrările Comisiei de administrație publică și amenajarea teritoriului
Au fost completate normele referitoare la suma și prețurile cu care Agenția Națională de Cadastru finanțează, din venituri proprii, lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării.
– Ce legi de interes pentru cetățenii obișnuiți au mai fost votate recent?
– În săptămâna care a trecut, plenul Camerei Deputaților a adoptat mai multe proiecte de lege dintre care aș dori să mă refer la două, mai relevante. În primul rând am votat, cu amendamente, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr.266/2008, asupra căruia preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea. Actul normativ reglementează posibilitatea vânzării şi eliberării prin intermediul serviciilor online a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală numai de către farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate potrivit legii şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate. De asemenea, prin această lege este interzisă folosirea sistemului de vânzarea în regim de autoservire în farmacii. Tot săptămâna trecută am mai adoptat proiectul de lege pentru completarea Legii asistenţei sociale nr. 292/2011. Inițiativa instituie, în sarcina Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, obligaţia de a adopta şi publica anual un raport referitor la stadiul serviciilor sociale din România. Acest document va conține printre altele situaţia actualizată a accesului diferitelor categorii de beneficiari la servicii sociale, dinamica şi evoluţia sectorului, bugetele alocate, cheltuielile efective cu serviciile sociale la nivelul judeţelor şi la nivel naţional.
– La lucrările Comisiei de administrație publică și amenajarea teritoriului ce proiecte de lege importante ați dezbătut?
– Cele mai intense discuții au fost pe marginea inițiativei legislative pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.31/2018 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996. Principalele reglementări incluse în acest proiect de lege au în vedere, între altele, modul în care se face prelucrarea datelor cu caracter personal de către Agenția Națională de Cadastru, inclusiv că terții cărora le sunt transmise aceste date sunt responsabili direct de protejarea lor. Au fost completate normele referitoare la suma și prețurile cu care Agenția Națională de Cadastru finanțează din venituri proprii lucrările de înregistrare sistematică contractate de primării. A fost introdusă de asemenea o normă care permite efectuarea unei înscrieri provizorii în situația în care, deși titlurile de proprietate nu au fost emise, există procesele verbale de punere în posesie. Comisia a decis prin votul majorității să susțină adoptarea acestui important proiect de lege.
Maria Hogman