Meniu Principal

Sorin Marica: De ce să votăm?

Pledoarie pentru implicare și interes în procesul democratic

În contextul în care apropierea alegerilor pentru Parlamentul European duce la sporirea interesului pentru scrutinul din această lună, deputatul Sorin Marica subliniază importanţa participării la vot.

“Pe 26 mai mergem la urne pentru alegerile europarlamentare şi mulţi dintre noi ne întrebăm: Ce rost are? Cu siguranță există motive pentru care o mare parte din populație alege să nu își exprime opțiunea la alegerile europarlamentare. Nu există rezultate pozitive în cazul unei astfel de atitudini. În schimb apar consecinţe negative: nivelul de trai, infrastructura, problemele din educație sau cele din sistemul de sănătate”, a declarat deputatul Sorin Marica.

Nu există opțiunea de a nu vota

Sorin Marica mai subliniază şi faptul că: “Ca la orice scrutin, votul la alegerile europene înseamnă alegerea unui viitor mai bun. O dată la cinci ani, avem posibilitatea de a alege deputații Parlamentului European. Nu există opțiunea de a nu vota.  A nu vota poate fi considerat un act de rezistență pasivă și principială dar, de fapt, a nu vota înseamnă predarea puterii către cei care au interese opuse celor pe care  tu le urmăreşti”.

Mai concret,  deputatul Sorin Marica precizează la ce folosește votul

Reprezentanții fiecărei țări în Parlamentul Euopean vor influența direcția în care se îndreaptă Europa în următorii 5 ani, în domenii precum comerțul internațional, securitatea, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică.

“De ce votăm europarlamentari? Pentru că trebuie să colaborăm pentru a ne securiza frontierele şi, de asemenea, ne dorim să avem dreptul să trăim, să studiem și să lucrăm oriunde vom alege. Fermierii români pot beneficia de fonduri europene nerambursabile şi trebuie să investim pentru a ajuta economiile noastre să crească.

Votăm pentru că credem în drepturile omului, în drepturile minorităților şi Uniunea Europeană este întemeiată pe respectarea demnității umane, a drepturilor omului și a drepturilor minorităților; pe toleranță, pluralism și libertatea de expresie religioasă „, afirmă parlamentarul hunedorean Sorin Marica.

Crezi că votul tău mai schimbă ceva?

„Oricum toți sunt la fel”, sau „ce e un vot în minus sau în plus” sunt câteva din lucrurile pe care unii dintre noi sunt tentați să le spună când se scuză că stau în casă în duminica alegerilor.

Mergem la vot pentru că ne dorim  să nu fim marginalizați și să simţim că și vocea noastră contează acolo, la Bruxelles. Tebuie să credem că

votul nostru mai schimbă ceva şi poate crea o continuitate favorabilă României: libera circulație a oamenilor și a bunurilor, suport financiar în unele cazuri.

Dacă mă refer la scena politică europeană, consider că votul este unul din instrumentele principale de exprimare la nivel de cetățean european. Votul ar trebui văzut ca o responsabilitate morală față de întreaga societate, nu doar ca o libertate personală care poate fi neglijată.

Privesc votul asemenea unei picături. Votul meu, al tău, sau al oricui poate fi cel care umple paharul și înclin întreaga balanță.

E momentul când votul meu poate schimba ceva și va fi luat în considerare, deși e anonim. Merg la vot deoarece sper la un viitor mai bun” a mai precizat Sorin Marica.

Maria Hogman