Meniu Principal

Serbările Naționale de la Țebea

Din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România, au participat președintele dr. Gheorghe Firczak, vicepreședintele Francisc Oscar Gal și Iulius Firczak, președintele executiv și deputat al U.C.R.R.

 Unul dintre evenimentele mult așteptate în fiecare an, în județul Hunedoara, este comemorarea lui Avram Iancu, manifestare de excepție organizată la Țebea, atât de autoritățile județene cât și de autoritățile locale ale comunei Baia de Criș. Manifestările au marcat împlinirea a 149 de ani de la moartea lui Avram Iancu, un sobor de preoţi săvârşind o slujbă de pomenire la mormântul acestuia, care se află în cimitirul de la Ţebea.

Omagierea Eroului Național Avram Iancu

Tradiţionalul spectacol folcloric şi târgul meşterilor populari au fost amânate, pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, Avram Iancu, marele erou național, a fost comemorat, în condiții de pandemie, printr-un ceremonial la care au luat parte reprezentanți ai Guvernului României, ai Parlamentului, dar și ai principalelor instituții și autorități publice locale și naționale, alături de primari și parlamentari din județul Hunedoara și zonele învecinate.
Au fost prezenți prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a depus la mormântul lui Avram Iancu, coroane de flori din partea Executivului, secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, parlamentari şi deputaţi europeni, lideri de partide politice, reprezentanţi ai autorităţilor şi diferitelor instituţii ale statului din zonă sau din judeţele învecinate, precum și primari din județul Hunedoara. De asemenea, au mai depus coroane de flori la mormântul aflat la Biserica Ortodoxă din Țebea, cinstind memoria lui Avram Iancu, Gheorghe Firczak, președinte al Asociației Județene a Răniților și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Deva-Hunedoara, parlamentarul U.C.R.R., Iulius Firczak, Francisc Gal, vicepreședinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, deputați și senatori, precum și alți membri ai unor asociații și organizații culturale.

Gheorghe Firczak: Avram Iancu este eroul de la care românii au moștenit curajul și dragostea de țară

„ Alături de colegii mei, am depus o coroană de flori la mormântul Crăișorului Munților Apuseni din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România. Avram Iancu a luptat pentru moții săi, pentru drepturi și libertăți, este eroul de la care românii au moștenit curajul și dragostea de țară. Prezența la Serbările Naționale de la Țebea este un prilej de mândrie și bucurie pentru toți românii. Omagiem eroul național Avram Iancu și prin aceasta omagiem eroismul poporului român. Organizarea acestor manifestări are o importanță deosebită pentru că cei tineri nu trebuie să uite realizările înaintașilor și, în același timp, trebuie să le cinstească”, a declarat istoricul dr. Gheorghe Firczak, președintele U.C.R.R.

Iulius Firczak: Respect pentru eroii care au luptat pentru libertatea și unitatea românilor

Iulius Firczak, președintele executiv și deputat al U.C.R.R. a transmis că se află la Țebea în semn de prețuire și respect pentru lupta dusă de Avram Iancu și de toți Eroii Neamului, pentru libertatea și unitatea românilor.

“La Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. Mă bucur că, după o perioadă dificilă pe care am traversat-o cu toții, de un și jumătate, am reușit să ajung la Țebea, să aducem un omagiu eroului Țării Moților, Avram Iancu”, a transmis Parlamentarul U.C.R.R.

 

 

 

 

 

Francisc Gal: Este o cinste să fim mereu prezenți la aceste manifestări

“Prezenţa noastră la Ţebea, pentru a-l omagia pe Crăișorul Munților este deja o constantă. Practic nici nu am putea să concepem să nu participăm deoarece considerăm că Avram Iancu, un adevărat erou al naţiunii române, este unul dintre simbolurile Revoluţiei din anul 1848 care era în concordanţă cu tot ce se întâmpla în Europa, mai ales afirmarea dorinţei de libertate a popoarelor. Respectând idealurile exprimate atunci, este o cinste să fim mereu prezenți la aceste manifestări, onorând astfel serbările și evenimentele naționale românești. Am depus o coroană de flori la mormântul marelui erou din partea Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, considerând că etniile reprezentate în acest for sunt parte integrantă a națiunii române, care au participat de-alungul timpului, alături de majoritatea românească la construirea și consolidarea statului național român modern”, a subliniat Francisc Gal, vicepreședinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România.