Meniu Principal

Sălan: PSD vrea ca oamenii șI companiile să primească un sprijin real

Legea Plafonării prețurilor la energie, adoptată de fosta majoritate parlamentată, NU produce efectul scontat. Se impun deci modificări urgente, motiv pentru care PSD a cerut întrunirea rapidă liderilor coaliției, care să discute și să ia deciziile politice necesare.

 Ce propune PSD

 Un set de măsuri care să oferă o protecție reală a cetățenilor și a companiilor, astfel încât să se evite un nefast efect de domino care ar duce la prăbușirea unor instituții și companii strategice din economia românească.

  1. Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, cât mai simplu, rapid și fără birocrație. Valoarea ar trebui să fie suficient de mare pentru ca oamenii să facă față facturilor majorate fără riscul deconectării sau a sărăcirii extreme
  2. Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată
  3. Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare.
  4. Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

În plus PSD pledează insistent pentru utilizarea tuturor resurselor posibile pentru creșterea eficienței energetice, nu doar la nivelul locuințelor individuale, ci și al companiilor. România are la dispoziție banii europeni din Fondul de modernizare pe care încă nu i-a accesat.

 Viorel Sălan,

Deputat PSD