Sălan: Întrebare către Ministerul Sănătății
Comisia Europeană și-a trasat ca obiectiv învingerea cancerului în următoarele decenii
Din păcate, România este una dintre cele mai afectate ţări din lume în ceea ce priveşte rata deceselor în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.
Sunt printre cei pe care viaţa i-a pus în situaţia de a avea o provocare personală în raport cu această boală complicată, ceea ce mi-a oferit ocazia de a constata direct care sunt posibilităţile sistemului de sănătate de a ajuta efectiv pacienţii. Din acest motiv, am dorit să adresez o întrebare ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila:
Stimate Domnule Ministru,
La nivel mondial, cancerul a provocat moartea a aproximativ 10 milioane de oameni în 2020, potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială, iar România este una din țările cele mai afectate, cu circa 140 de decese pe zi.
În acest sens, datele de evidență ce există la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara nu sunt nici ele mai încurajatoare. În ultimii 4 ani, numărul total al bolnavilor rămaşi în evidenţă la nivelul judeţului Hunedoara a crescut de la 13.284 persoane în 2018, la 16.685 persoane în 2021.
Sunt printre cei pe care viaţa i-a pus în situaţia de a avea o provocare personală în raport cu această boală complicată, ceea ce mi-a oferit ocazia de a constata direct care sunt posibilităţile sistemului de sănătate de a ajuta efectiv pacienţii diagnosticaţi.
Am putut beneficia de Pogramul naţional de oncologie – subprogramul de tratament medicamentos. Dar în acelaşi timp am putut remarca faptul că evidenţa în acest domeniu sensibil este realizată doar la nivel judeţean sau regional.
Recent Comisia Europeană și-a trasat ca obiectiv învingerea cancerului în următoarele decenii. Sunt alocate patru miliarde de euro în sprijinul muncii de cercetare, de depistare din timp a bolii şi a tratamentului. În terapia cancerului, Uniunea Europeană intenţionează să susţină dezvoltarea şi folosirea de medicamente personalizate, în funcţie de profilul genetic al pacientului. Ar urma să fie creată o reţea de centre naţionale de oncologie, la care să aibă acces cel puţin 90% din populaţie pentru a beneficia de cel mai bun tratament posibil.
Dar am convingerea că primul pas pe acest drum este să existe o evidenţă centralizată la nivel naţional a persoanelor diagnosticate cu cancer. Şi, pe baza ei, se vor putea ulterior concepe şi ajusta strategii şi programe adecvate în lupta cu această boală.
Faţă de cele prezentate mai sus, aş dori să îmi comunicaţi ce paşi ar trebui parcurşi pentru a avea o astfel de evidenţă centralizată şi la nivel naţional şi ce informaţii ar trebui să conţină aceasta pentru a fi de ajutor în actualul context?
Deputat PSD,
Viorel Sălan