Meniu Principal

Sălan: Interpelarea adresată ministrului afacerilor interne

În interpelarea pe care am adresat-o azi ministrului afacerilor interne Lucian BODE am solicitat clarificări în ceea ce privește restructurarea Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” prin desființarea Facultății de jandarmi.
Stimate Domnule Ministru,
Pregătirea viitorilor ofiţeri jandarmi se realizează în cadrul Programului de Studii Universitare de Licenţă “Ordine şi Siguranţă Publică”.
Adaptarea şi formarea unui civil care dobândeşte calitatea de student militar pentru a deveni ofiţer de jandarmi presupune o serioasă pregătire de specialitate, însuşirea unor cunoştinţe specifice acestei specializări, construirea unor deprinderi prin care să poată răspunde adecvat cerinţelor misiunilor, acomodarea cu structura organizaţională militară bazată pe reguli, regulamente şi autoritate ierarhică strictă.
Practica a demonstrat că disciplinele de specialitate pentru ofiţerii jandarmi diferă substanţial de disciplinele de specialitate ale celorlalte specializări din cadrul învăţământului din M.A.I. – poliţie, poliţie de frontieră, poliţie din penitenciare, pompieri. În formarea viitorilor ofiţeri de jandarmi, inclusiv disciplinele juridice trebuiesc adaptate al specificul activităţii de menţinere a ordinii şi siguranţei publice.
Însăşi aplicarea cadrului juridic în vigoare devine dificilă, când o parte dintre studenţi funcţionează conform Legii nr. 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare, iar ceilalţi conform Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Astfel distincţia dintre Poliţie şi Jandarmerie este din ce în ce mai dificil de precizat, deşi fiecare dintre aceste două instituţii este diferită şi porneşte de la o manieră de lucru diferită în raport cu cetăţenii. În plus, spre deosebire de Poliţie, Jandarmeria este o instituţie militară, organizată pe principii militare.
Din aceste motive, existenţa unei facultăţi de jandarmi de sine stătătoare reprezintă o garanţie pentru asigurarea unei pregătiri de specialitate unitară şi la un nivel ridicat, în conformitate cu cerinţele şi standardele beneficiarului principal – Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. Prin precizarea clară a statutului de militar pentru toţi studenţii, rezultă în mod logic delimitarea disciplinelor cu caracter militar de restul disciplinelor.
Dar Guvernul României a decis restructurarea Academiei de Poliţie prin “Hotărârea nr. 535 din 13 mai 2021 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 294/2007 privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul învățământului superior”.
Restructurarea s-a realizat astfel: Facultatea de Poliție s-a constituit prin preluarea, în condițiile legii, de la Facultatea de Poliție, Facultatea de Jandarmi, Facultatea de Poliție de Frontieră și de la Facultatea de Științe Juridice și Administrative, din cadrul Academiei, a atribuțiilor formative, a elementelor de structură și a personalului.
Cu toate acestea, derularea activităţii demonstrează că există diferenţe notabile ce nu pot fi depăşite prin simple măsuri birocratice între structura care pregăteşte funcţionari publici şi cea care pregăteşte cadre militare.
Am mai avut o interpelare cu acest subiect cu un an în urmă, după desființarea Facultății de Jandarmi ce funcționa în cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”. Din răspunsul primit precum și în urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții conducerii Academiei de Poliție precum și ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne, a rezultat faptul că există în atenție înființarea unei structuri departamentale în cadrul Academiei de Poliție.
Aș dori să cunosc în ce stadiu se află această intenție și ce se preconizează în continuare?
Solicit răspuns verbal si în scris.
VIOREL SALAN
Deputat PSD Hunedoara