Meniu Principal

S.P.I.G.M. Deva va înfrumuseţa municipiul Deva cu crizanteme

Toamna îşi intră în drepturi, ocazie cu care cei de la Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală Deva au trecut la lucrările specifice noului anotimp.

 Pregătiri de sezon

Dacă vrem ca devenii să se bucure, tot anul viitor, de plante minunate, nu trebuie ratate pregătirile importante ce se fac în acest sezon. Se ştie că toamna sunt necesare cele mai importante pregătiri. Acum este momentul pentru propagarea celor mai frumoase flori, dar şi pentru plantarea arbuştilor sau pomilor fructiferi.

“Plantele perene care cresc în tufe au nevoie de divizare o dată la 4 – 5 ani, pentru a ţine tufele sub control. Ele se divid în funcţie de perioada de înflorire, deci nu este recomandat să le divizi pe toate toamna, numai dacă este absolut necesar. Cele cu flori estivale şi de toamnă se divid primăvara, iar cele care înfloresc primavara se divid toamna sau după înflorire. Toamna se plantează bulbii florilor care ne vor colora grădinile Devei primăvara viitoare. Când alegi bulbii, trebuie să ţii cont de unii factori, pentru a avea flori bogate în primăvară. Cu cât bulbul este mai mare, cu atât florile vor fi mai frumoase. Prin urmare, trebuiesc aleşi bulbi de cea mai bună calitate.

Trandafirii se pot propaga cu uşurinţă toamna, pentru a ne bucura de o viitoare tufă mulţi ani la rând. Tot ce trebuie să faci este să tai o ramură tânără din partea de jos a plantei. Păstrăm din fiecare ramură câte o bucată de 10 – 20 cm lungime, îndepărtând frunzele de la bază şi păstrând câteva frunze în partea superioară. Se îngroapă fiecare ramură până la primele frunze, în nisip cu pământ şi se udă frecvent. În noiembrie, acoperim lăstarii  iar în aprilie, sau în mai, îi descoperim”, precizează Irinel Faur, directorul S.P.I.G.M.

 

“Intrăm în acel interval de timp ce presupune conservarea florilor pe iarnă”

„Trandafirii care încă au boboci vor fi lăsaţi în continuare, iar pe cei uscaţi îi pregătim pentru perioada rece. În primă fază îi tăiem, ca să ofere un aspect plăcut, dar apoi trecem la aşezarea lor în pământ. Un criteriu important ţine şi de partea estetică. Fără floare, vor arăta ca nişte bâte, ceea ce nu e de dorit pentru imaginea oraşului. Treptat, intrăm deja în acel interval de timp ce presupune conservarea florilor pe iarnă. Va urma să înfrumuseţăm municipiul cu crizanteme. Vine vremea lor. Legat de sere, pregătim plantarea panseluţelor şi a bulbilor de lalele. Anul trecut, au avut succes. Devenii s-au bucurat de un paletar divers de culoare şi de spectaculozitatea unor astfel de flori care s-au regăsit în sensurile giratorii, cu precădere. Impactul a fost pozitiv, iar cererea este foarte mare. Aşa că ne dorim ca în primăvara anului 2020, Deva să fie, din nou, plină de lalele“, mai spune directorul S.P.I.G.M., Irinel Faur.

Angajaţii din subordinea municipalităţii lucrează în această perioadă şi la strângerea frunzelor căzute din copaci pe trotuare şi străzi şi îşi pregătesc utilajele pentru sezonul rece.

Sugestii, propuneri sau opinii se pot transmite instituţiei la nr. de telefon 0254-233.588 (inclusiv în perioada weekend-ului) sau 0744-354.828 -persoană de contact Ovidiu Oltean.

 

Maria Hogman