Meniu Principal

România va deveni independentă din punct de vedere energetic

Preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon în perimetrul Neptun Deep arată angajamentul Guvernului de a valorifica gazele naturale din Marea Neagră, în beneficiul românilor și economiei românești.

Prin tranzacția de peste 1 miliard de dolari semnată ieri, la Palatul Victoria, statul român, prin Romgaz, devine partener egal cu OMV Petrom în proiectul Neptun Deep. Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase până la sfârșitul acestui an, prin proiectul Black Sea Oil & Gas, urmând ca prin Neptun Deep să poată fi valorificate în perspectiva anului 2026.

Obiectivul guvernului este legat de asigurarea independenței și securității energetice, mai ales în contextul regional complicat pe care îl traversăm. Noua lege off-shore, dezbătută în Parlament în ritm accelerat, vine să deblocheze proiecte vitale în domeniu.

Viziunea Guvernului, bazată pe investiții, o abordare pro-business și stabilitate, va repoziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune.

România va deveni o ţară independentă energetic şi prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa. Compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR.

Vasilică Potecă – Senator PNL