Meniu Principal

“România educată” – anunțată și asumată de Iohannis se îndreaptă spre dezastru

Orban, Anisie şi restul guvernului liberal sunt incapabili să găsească o formulă care să asigure tuturor copiilor accesul la învăţământ, garantat de constituţie.

Guvernul PNL nu vede şi nu este capabil să ia exemplul ţărilor europene în privinţa sistemului de învăţământ pe timpul pandemiei:

  • Marea Britanie a anunțat la începutul lunii iulie că școlile vor fi deschise integral din septembrie. Ministerul Educației din Marea Britanie recomandă ca elevii de vârste mici să stea în aceeași clasă, iar elevii mai mari să păstreze distanța unii față de alții. Clasele vor fi igienizate periodic, iar elevii se vor spăla des pe mâini cu apă și săpun.
  • Franţa anunțat din 15 iulie că școlile vor avea flexibilitate în a-și stabili orarul și modul în care organizează cursurile în funcție de clădirile pe care le dețin, astfel încât să respecte regulile sanitare.
  • Italia plănuiește ca în septembrie să micșoreze numărul de copii dintr-o clasă, iar lecțiile să fie ținute în aer liber acolo unde e posibil. Ministrul Educației a solicitat școlilor să țină cursuri și sâmbăta. Școala online ar fi o opțiune doar pentru elevii de liceu.
  • Belgia, elevii vor veni toți la școală, iar în condițiile înrăutățirii situației epidemiologice elevii de la școala secundară vor veni 4 zile pe săptămână la școală. Miercurea ar fi ziua de teme.
  • Polonia a anunțat și ea că din septembrie elevii se întorc la școală în mod normal, dacă epidemia este ținută sub control. Ministerul Sănătății nu planifică începerea cursurilor online din toamnă, dar totul depinde de evoluția pandemiei.
  • În România va începe noul an școlar, cel mai probabil, după „scenariul hibrid”, care ar însemna ca o parte a elevilor sau studenților să meargă la școală, iar ceilalți să facă ore online, SAU cursuri exclusiv online. Detalii aici
  • În ambele variante, anunţate de liderii PNL, sunt privaţi de dreptul la învăţământ, peste 250.000 de copii care nu au acces la internet.

Viorel Sălan