Meniu Principal

Radu Budae: Spitalul nostru încheie exercițiul financiar cu excedent

Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal ”Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a fost dotată cu sistem avansat pentru chirurgie laparoscopică ginecologică în valoare de 125 000 euro, bani proveniți din fondurile proprii ale spitalului.

 “Nu înregistrăm datorii la furnizori, nu avem arierate”

Spitalele publice sunt instituții publice finanțate integral din venituri proprii și funcționează pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din sumele încasate pentru serviciile medicale.

“Spitalul  Municipal ”Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara este un spital public şi este foarte important să ştim cum stăm cu finaţele.  De la posibilitatea de aface achiziţii de aparatură performantă vine şi posibilitatea de a aduce, în spital, medici buni. Spitalul nostru este, în continuare, echilibrat financiar şi suntem atenţi tot timpul la acest aspect pentru că nu vrem să intrăm în arierate, adică să avem obligaţii  financiare ajunse la scadenţă şi neachitate”, spune managerul Radu Budae.

Excedent de 7,7milioane de lei la 31 decembrie 2018

Veniturile realizate de unitățile sanitare publice în baza contractelor de servicii medicale încheiate cu casele de asigurări de sănătate pot fi utilizate și pentru dotarea cu echipamente medicale. Cheltuielile prevăzute  pentru echipamente medicale pot fi efectuate după asigurarea cheltuielilor de funcționare.

“Veniturile noastre vin de la contractul de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, în condițiile stabilite în contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. La 31 decembrie 2018 spitalul nostru avea un excedent de 7,7 milioane de lei, banii nostri după ce am considerat toate facturile plătite la zi. Din aceşti bani  am pus pentru cheltuielile de dezvoltare 3,4 milioane de lei. Cheltuieli de dezvoltare înseamnă aparatură şi putem spune că în acest an am avut cea mai generoasă listă de investiţii făcute din fonduri propii. Am dotat aproape toate secţiile cu aparatură de ultimă generaţie şi echipamente profesionale.

Pentru anul viitor au rămas două secţii care n-au beneficiat de dotările de care aveau nevoie. Este vorba despre Secţia de Radiologie, care dispune de aparate foarte vechi şi Secţia de Gastroenterologie, unde vrem să dezvoltăm un laborator de investigaţii. Terminăm acest an cu un excedent de 3,6 milioane lei, iar investiţiile din anul viitor se vor ridica tot la 3 milioane de lei. Vreau să mulțumesc tuturor angajaţilor spitalului  pentru implicare și rezolvarea cu profesionalism a sarcinilor de serviciu”, declară  Radu Budae, managerul Spitalului municipal „dr. Alexandru Simionescu”.

 Dotări de ultimă generație în Spitalul Municipal „Dr Alexandru Simionescu” Hunedoara

Secția de Obstetrică-Ginecologie a spitalului a fost, foarte recent, dotată cu sistem avansat pentru chirurgie laparoscopică ginecologică marca Karl Storz în valoare de 125 000 euro, bani proveniți din fondurile proprii ale spitalului.

Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subțire, numit laparoscop, este introdus în cavitatea abdomenului și oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavității abdominale. Acest tip de chirurgie este numită „chirurgie minim invazivă”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate și totodată a impactului minim asupra structurilor organismului.

”Ceea ce avem acum în dotare, acest turn laparoscopic este cel mai bun aparat existent la ora actuală pe piața internațională. Am optat pentru un turn cu dotări ”2 în 1” care să ne permită să efectuăm și histeroscopii. Sistemul, foarte performant, se constituie dintr-o mulțime de componente cum ar fi: cameră video endoscopică, unitate de procesare video digitală, monitor color HDTV, pompe, canule, ace, pense, electrozi, histeroscop, unitate de electrochirurgie etc”, precizează medicul șef al secției de obstetrică ginecologie , doctor Melinda Mitranovici, medic primar obstetrician-ginecolog.

”Vom începe întâi de toate cu histeroscopia pentru că această procedură se aplică la pacientele mai în vârstă, în special în ceea ce privește suspiciunile legate de cancerele uterine, fibroame intrauterine, tratamentul polipilor etc., toate acestea fiind intervenții minim invazive, cu recuperare rapidă, spitalizare redusă și, implicit, costuri mai mici. Nouă, ca și medici, ne eficientizează timpul și, în mod îmbucurător, crește satisfacția pecientelor, deoarece complicațiile postoperatorii și durerea după operație sunt mult diminuate, iar rezultatele estetice sunt foarte bune. Sistemul este o provocare pentru noi ca și practicieni pentru că ne dă posibilitatea să diversificăm tipurile de intervenții și, implicit, să tratăm o patologie diversă.”

Dr. Mitranovici a ținut să mulțumească în mod aparte conducerii spitalului: ”Vreau să mulțumesc și să-mi arăt recunoștința conducerii spitalului care vine, cu acest prilej, în întâmpinarea nevoilor pacienților, nu doar la nivelul municipiului, cât și la nivelul întregului județ.”

Comisia de examinare va fi compusă din cadre universitare din Timişoara

Spitalul municipal „dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a scos la concurs 17 posturi de de asistent medical generalist, la care s-au înscris 115 persoane. Proba scrisă a concursului  se va desfășura în data de 19.12.2019 în Amfiteatrul spitalului, începând cu ora 10:00, sub forma de test grilă, cuprinzând 25 de întrebări, cu o variantă de răspuns (a,b,c).

Managerul Spitalului municipal „dr. Alexandru Simionescu”, Radu Budae, spune că: “Anul trecut, concurenții pentru posturile vacante au fost examinați de cadre universitare de la Târgu Mureș, iar în acest an comisia de examinare va fi compusă din cadre universitare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Maria Hogman