Radu Budae: Profesionalismul este definitoriu, atât pentru medici cât şi pentru personalul mediu și auxiliar
Colectivul de la spitalul hunedorean, promotor al respectului față de pacient și față de nevoile sale
“Ne propunem ca Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara să constituie un centru de sănătate util pacienților, iar colectivul său să fie promotor al respectului față de pacient și față de nevoile sale. Preocuparea permanentă, a fiecărui membru al colectivului de angajaţi, fiind aceea de adoptare a unui sistem medical de calitate, care să conducă la creșterea satisfacției pacientilor și aparținătorilor internați”, a menționat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Spitalul hunedorean, pentru o mai bună comunicare cu cetăţenii, continuă campania de promovare, în mediul on-line, a medicilor care activează în cadrul acestei unităţi sanitare.
Dialog cu Dr. Alexandra Petre, medic specialist endocrinolog angajat la Spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara
Endocrinologia s-a dezvoltat ca o specialitate din medicina internă. România are o tradiție deosebită în acest sens. La noi în țară s-a fondat prima catedră de endocrinologie din lume (1933) și tot în România s-a scris cel dintâi tratat de endocrinologie. Lucrurile s-au dezvoltat în direcția supraspecializării, endocrinologia devenind o specialitate de sine stătătoare.
Dr. Alexandra Petre: Am știut dintotdeauna că vreau să devin medic
Dr. Alexandra Petre este medic specialist endocrinolog și s-a născut la Pitești unde a crescut până la vârsta de 6 ani, mai apoi mutându-se cu familia la Sibiu unde a urmat cursurile gimnaziale, liceul, facultatea și rezidențiatul. Doamna doctor este absolventa prestigiosului Colegiu Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, o instituție de învățămând cu vechime, înființată în 1692 și care numără printre foștii săi absolvenți nume ca Ștefan Octavian Iosif, Octavian Goga, Aurel Vlaicu, Emil Cioran și Paul Goma. În acest context educational și-a găsit doamna doctor Petre vocația: ”Am știut dintotdeauna că vreau să devin medic, pentru mine nu a existat o altă opțiune și am șiut încă din perioada liceului, când mă pasionau biologia și anatomia, că decizia este luată.”
Dr. Petre și-a definitivat rezidențiatul pe endocrinologie și a profesat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Este esenţial să gândeşti, să te întrebi de ce, care este cauza şi care efectul
I-am pus doamnei doctor întrebări cu privire la ce anume a fascinat-o la ramura endocrinologiei și am aflat că suntem în prezența unei specialități în care nu trebuie să înveţi pe dinafară noţiuni abstracte, ci este esenţial să gândeşti, să te întrebi de ce, care este cauza şi care efectul.
”Totul la ceea ce înseamnă endocrinologie mi s-a părut foarte interesant, este o specialitate foarte logică, totul în endocrinologie are o logică și m-a preocupat să aflu în ce măsură hormonii influențează comportamentul și procesele fiziologice ale dezvoltării ființei umane, pentru că există atât de multe probleme ale hipofizei sau tiroidei, de exemplu.”
Am mai aflat în urma dialogului nostru cu dr. Alexandra Petre că eforturile endocrinologilor în diagnoticarea patologiilor specifice acestei discipline sunt dublate de programe naționale derulate în țara noastră care vin, prin screening-urile (analizele) care se efectuează, în sprijinul pacienților diagnosticați cu osteoporoză sau gușă (Programul Naţional De Boli Endocrine), precum și în sprijinul pacienților cu deficiențe de vitamina D, astfel persoanele care prezintă risc de a avea deficiență de vitamina D, de la gravide și copii până la adulți vor fi depistați în cadrul unui program al Ministerului Sănătății demarat acum un an și jumătate.
La spitalul din Hunedoara a fost întâmpinată de oameni calzi, deschiși
Și, pentru că e util ca fiecare medic să aibă un grad de cunoștințe astfel încât pacientul să fie orientat spre un diagnostic și un tratament cât mai specific, lucrul acesta nu se poate fără a lucra în echipă, fiind necesară o abordare multidisciplinară. Doamna doctor a ținut să amintească de primirea căduloasă de care a avut parte încă de la primele întâlniri cu cei care i-au devenit colegi. ”Am fost întâmpinată de oameni calzi, deschiși și a avut parte de o primire foarte bună aici, la Hunedoara.”
Dr. Petre nu a fost tentată niciodată să profeseze în afara granițelor țării.
Există înscris pe site-ul liceului absolvit de Domnia Sa un dicton în latină care spune așa: ”aequo animo” și care se traduce ”din tot sufletul, cu toată dăruirea”. Acesta este și îndemnul nostru pentru doamna doctor Alexandra Petre, să-și împlinească vocația, până la sfârșit, cu toată dăruirea.
Mult succes în activitatea profesională!