Meniu Principal

Radu Budae: Activitatea din spital, aproape de revenirea la normal

La Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, după perioada pandemiei de coronavirus, se revine treptat la o activitate desfășurată în parametrii normali.

Astfel, având în vedere revenirea activității la normal, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, pentru o mai bună comunicare cu cetăţenii, continuă campania de promovare, în mediul on-line, a medicilor care activează în cadrul acestei unităţi sanitare.

 Dr. Elena Popoviciu: Am plecat în Franța din dorința de a vedea un alt sistem medical

Numele Popoviciu este cunoscut pacienților hunedoreni: mama doamnei doctor a fost tot medic ginecolog la spitalul din Hunedoara, fratele este ortoped, iar cumnata, oftalmolog. Noi am stat de vorbă cu tânăra doamnă dr. ginecolog Elena Popoviciu.

A studiat medicina la Cluj-Napoca și tot acolo a făcut și rezidențiatul înainte de a se angaja la spitalul din Zalău și apoi în Franța, unde a profesat pe perioade câte un an. S-a întors apoi pe meleagurile natale, pentru a fi aproape de familie. De cinci ani lucrează la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. „Am plecat în Franța din dorința de a vedea un alt sistem medical, dar și de a acumula experiență. Pentru mine a fost o experiență benefică, dar am decis că e mai bine să vin acasă”, spune dr. Elena Popoviciu.

Una dintre pasiunile doamnei doctor este șahul. Din păcate, acum timpul nu-i mai permite să joace, dar în copilărie participa la concursuri împreună cu fratele ei.

Dr. Anca Bordean Murgu: Cea mai mare satisfacție este atunci când salvez o viață

Cele mai frecvente probleme întâmpinate la Urgență sunt AVC-urile (accidentele vasculare cerebrale) și infarctele, deși personalul de aici se confruntă cu mult mai multe probleme ale pacienților, fie că sunt, sau nu, urgențe medicale.

Anca Bordean lucrează la UPU – Unitatea de Primire Urgențe Hunedoara de 15 ani. De altfel, ea și-a dorit să lucreze în Urgențe pentru adrenalină. Unii medici urmează specializări mai „așezate”, alții – cum sunt cei de la UPU sau ATI – merg acolo unde este agitația mai mare. Cel mai mare număr de pacienți care au trecut pragul Urgenței într-o tură a fost de 107, își amintește doamna doctor.

Dr. Anca Bordean este hunedoreancă și a terminat facultatea de medicină la Arad. S-a specializat în medicină de familie cu competențe de urgență la Timișoara, iar acum este medic primar.

Sunt mulți bolnavi care ajung la UPU fără să aibă, de fapt, vreo urgență. Vorbim aici despre cei care suferă de boli cronice, despre pacienți care nu mai prind „rând” la policlinică și merg la urgență pentru că știu că medicii sunt obligați să-i consulte. Dar dr. Anca Bordean Murgu și colegii săi îi consultă pe toți.

„Cea mai mare satisfacție este atunci când salvez o viață”, spune doamna doctor.

Actul medical de calitate – caracterizat printr-o înaltă responsabilitate profesională și civică

 “Dorim să oferim pacienților noștri aparatură de înaltă performanță și am investit, în ultimii ani, în cele mai noi aparate de pe piață. Medicii noștri sunt dedicați unui proces continuu de pregătire profesională, motiv pentru care sunt permanent implicați în cursuri de pregătire.

În procesul unui act medical de calitate, caracterizat printr-o înaltă responsabilitate profesională, civică şi nu în ultimul rând științifică, medicul şi colaboratorii săi (asistentele și personalul auxiliar sanitar), la care se adaugă personalul administrativ, trebuie să acţioneze efficient, în slujba pacientului și aparținătorului”, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

Reamintim că, timp de două luni, multe spitale din țară au fost închise pentru bolnavii care nu sufereau de noul coronavirus. De asemenea, în alte unități spitalicești, activitatea s-a concentrat pe cazurile de pacienți COVID-19, fiind amânate cazurile care nu prezentau urgență. Odată cu scăderea numărului de pacienți și de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, autoritățile se pregătesc să readucă spitalele la activitatea normală.

 Maria Hogman