Meniu Principal

Programele de sprijin pentru fermieri – la cartofi, struguri și roșii

În actualul context internațional dificil, strategia ministrului PSD Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este de a susține creșterea producției agroalimentare interne, pentru a diminua dependența României față de importuri și pentru a combate creșterea prețurilor.

În acest sens fost a fost relansat cu succes programul Tomata, iar modelul este extins și la alte produse cu o pondere mare în importuri, precum cartofii și strugurii de masă.

Prin aceste măsuri este vizată și o scădere a prețurilor la aceste produse, așa cum se întâmplă în prezent cu prețul la roșii, după creșterea producției interne

Ministerul Agriculturii a pus în transparență decizională două Hotărâri de guvern pentru aprobarea a programelor pentru susținerea producătorilor autohtoni de cartofi și de struguri de masă. În foarte scurt timp aceste două noi programe vor fi aprobate de Guvern.

La cartofi condițiile sunt de a deține o suprafață cultivată cu cartofi de minim 0,3 ha, cu o producție de minim 15 tone la hectar, din care să comercializeze minim 6 tone la hectar. Sprijinul acordat de Guvern este de 3.000 euro pentru fiecare producător înscris în program.

În plus, Ministerul Agriculturii a prevăzut în Planul Național Strategic suma de 50 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru construcția de depozite pentru cartofi. Măsura este esențială pentru că în prezent, deși România produce suficienți de mulți cartofi pentru consumul intern, din lipsa depozitelor nu se poate asigura comercializarea acestora și pe timpul iernii (o bună parte din producția internă e direcționată pentru furaje sau pentru export). Construcția depozitelor specifice pentru cartofi va permite acoperirea consumului intern și pe timpul iernii, cu efecte pozitive asupra prețurilor de pe piața internă.

La strugurii de masă condițiile sunt ca producătorul să dețină între 1 și 10 ha de viță de vie pentru struguri de masă și să obțină o producție minimă de 6 tone la hectar. Cei care se înscriu în program vor primi un ajutor de 3.000 euro.

În privința programului ,,Tomata și alte legume din zonele protejate” , acesta funcționează din plin, cu un număr record de 17.000 de fermieri înscriși , ale căror produse deja se comercializează în piețele din România, cu un efect evident de scădere a prețului la roșii și legume.

Deputat PSD –Sălan Viorel