Meniu Principal

Noile măsuri privind compensarea facturilor la energie

Poziția PNL este că problema de fond a energiei se rezolvă prin investiții urgente și asumate transpartinic

Începând de ieri, a intrat în vigoare OUG 3/2022 care cuprinde noile măsuri privind compensarea facturilor la energie. Schema de sprijin vizează facturile la energie ale consumatorilor casnici și non-casnici (IMM-uri și instituții publice), crescând măsurile de protecție a cetățenilor, firmelor și instituțiilor publice importante (școli, grădinițe, spitale, săli de cultură etc).

Aceste decizii reprezință o aprobare a viziunii PNL: protecție sporită a cetățenilor, firmelor și instituțiilor publice, fără discriminări și distorsiuni care să afecteze functionarea economiei, fără afectarea echilibrelor bugetare care ar fi avut consecinte negative asupra investitiilor si a deficitului bugetar, alimentând inflația.

Poziția PNL este că problema de fond a energiei se rezolvă prin investiții urgente și asumate transpartinic, prin deschiderea pieței, mai degrabă decât prin măsuri punitive și suprareglementare. Acolo unde am permis să fie piață liberă, cu sunt mai mulți jucători pe piață, cu atât scad prețurile și nu apar situații de abuz. Când piața este supra-reglementată , apar sincope cum a fost aceea cu facturile supraîncărcate. Dacă vrem cu adevărat o piață liberă și vrem prețuri scăzute, trebuie să găsim soluții de a face piața mai permisivă, prin investiții, prin deschidere, prin reducerea de bariere administrative.

Măsurile valabile de astăzi se aplică pentru lunile februarie și martie. Dacă s-ar fi aplicat retroactiv, ar fi fost o problemă privind constituționalitatea lor.

Potrivit noilor reguli, pentru consumatorii casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru firme, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice. Practic, este pachetul de soluții propus de PNL și acceptat de Coaliție.

În mod concret, cu începere de astăzi, 1 februarie, și până la 31 martie, consumatorii casnici vor beneficia de protecție sporită:

la curentul electric, plafonul scade de la 1 leu la 0,8 lei pe kilowatt. Limita consumului de curent electric crește de la 300 kilowați/lună la 500 de kilowați/lună. Prin urmare, compensarea va avea o valoare de 0,291 lei/kilowatt, adică un consumator va plăti 0,68 lei/kilowatt. Asta înseamnă că nu plătești mai mult de 80 bani/kilowatt indiferent cât consumi peste limita de 300 kilowați/lună, iar dacă te încadrezi în limita de consum nu plătești mai mult de 0,68 lei/kilowatt.

la gazele naturale, plafonul scade de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum crește de la 200 mc/lună la 300 mc/lună. La gaze, valoarea compensației pentru clienții casnici crește de la 33% la 40%, fiind un preț de 0,221 lei/kilowatt. Asta înseamnă că nu plătești mai mult de 0,31 lei/kilowatt indiferent cât consumi peste limita de 300 mc/lună, iar dacă ne încadrăm în limita de consum nu plătim mai mult de 0,22 bani/kilowatt.

Tot cu începere de astăzi, 1 februarie, pentru clienții non-casnici – IMM-uri, industria alimentară și instituțiile publice (școli, grădinițe, spitale, săli de cultură etc) – se plafonează prețurile la curent electric la 1 leu/kilowatt și la gaze 0,37 lei/kilowatt.

Marii consumatori de energie au beneficiat de o schemă de compensare separată: în decembrie 2021 a fost alocată o sumă de 130 de milioane de euro pentru susținerea lor. Prin această modalitate de ajutor financiar au fost susținute 15 ramuri industriale cu peste 100.000 de angajați. Ministerul Energiei are consultări cu Comisia Europeană pentru prelungirea acestei forme de sprijin.

Prin OUG 3/2022, începând de azi, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor are posibilitatea de a da amenzi între 20.000 și 200.000 de lei furnizorilor și operatorilor care greșesc la întocmirea facturilor prin neacordarea compensărilor de care clienții sunt îndreptățiți să beneficieze. Până la acest OUG, suma maximă a amenzilor ce puteau fi date de ANPC era de 50.000 lei.

Guvernul Ciucă pregătește soluții la criza prețurilor la energie care vizează și perioada de după 1 aprilie. De aceea a decis înființarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluții pe termen scurt, mediu și lung în vederea limitării creșterii prețurilor la energie. Luni, 31 ianuarie, a avut deja loc o primă ședință a acestui Comitet interministerial sub coordonarea premierului Ciucă. Discuțiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri ce urmează să intre în vigoare începând cu 1 aprilie 2022, complementar celor deja aprobate și puse în aplicare.

Vetuța Stănescu, Deputat PNL