Meniu Principal

Ministrul, Natalia Intotero: Forumul Tineretului UNESCO este o oportunitate unică pentru tineri

„Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am împrumutat-o ​​de la copiii noștri”, spunea Regele Mihai I. Cred că noi toți ar trebui să gândim în acest fel.  Alături de alți 32 de miniștri de tineret din țările membre, la cea de-a 13-a ediție a Forumului Tinerilor UNESCO, desfășurată la Paris.

În discursul meu am reiterat angajamentul României de a sprijini și promova agenda UNESCO în toate domeniile sale de competență, precum și faptul că Forumul Tineretului UNESCO este o oportunitate unică pentru tineri de a prezenta ceea ce ei consideră provocări, dar și idei și soluții pentru o lume mai bună.

În plus, am subliniat că este necesar ca factorii de decizie politică trebuie să considere tinerii ca părți interesate importante, asigurându-se că nevoile, vulnerabilitățile și drepturile lor sunt reflectate nu numai în politicile în sine, ci și în procesul de elaborare a politicilor.

Le-am spus celor prezenți despre Strategia Națională pentru Tineret 2023-2027, care acoperă inclusiv  modalitățile prin care tinerii pot contribui într-un mod inovator și informat la deciziile viitoare legate de efectele schimbărilor climatice sau de tranziția către surse regenerabile de energie, inclusiv înființarea unui consiliu consultativ pentru tineret pentru protecția mediului. De asemenea, am trecut în revistă și politicile publice ale Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Au fost discuții constructive, în care am schimbat idei și soluții cu privire la multe dintre problemele cu care se confruntă tinerii.