Meniu Principal

Mihai Panaitescu: „Am zburat deasupra unui cuib de cuci „, la Iași și Chișinău, unde am dat măsura dăruirii noastre pe scenele din Moldova

Teatrul de Artă Deva- un număr mare de producții excepționale

 

Schimb cultural de excepție cu Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău

„TAD are o colaborare foarte bună cu Teatrul “Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău, colaborare care se axează, în afară de schimbul de actori, un schimb artistic, pe un eveniment important ce va avea loc și la Deva, și la Chișinău, respectiv „Săptămâna teatrului”. Teatrul din Chișinău va veni cu mai multe producții la Deva, iar teatrul devean va juca la Chișinău o săptămână întreagă, o săptămână a teatrului transilvănean. Este un schimb cultural de excepție care, cel mai probabil, va avea loc în primăvara anului viitor” spune Mihai Panaitescu, manager TAD.

Teatrul poate schimba mentalități

La TAD, au fost puse în scenă nu mai puțin de 15 producții proprii, au fost găzduite 125 de evenimente, între care 108 spectacole artistice. Totodată, anul acesta s-a concretizat una dintre cele mai mari producții ale instituției de cultură din reședința de județ, respectiv spectacolul „Maestrul și Margarita”, de Mihail Bulkagov, în regia lu Alexandru Grecu. Este vorba despre o colaborare fructuoasă între Teatrul de Artă Deva și Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău.

15 Premiere realizate în 2019

Acestea sunt: „Un bărbat și mai multe femei”, regia Eugen Pădureanu; „Vestitul Peticilă”, regia Eugen Pădureanu; „Cafeaua domnului ministru”, regia Daniel Bucur; „Zadarnicele chinuri ale dragostei”, regia Ștefan Iordănescu; „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, regia Marius Oltean;  „Parada”, regia Cosmin Crețu;  „Lupul și Oița”, regia Eugen Pădureanu;  „Vocea umană.Telefonul”, regia F.Calonfirescu;  „Și cu violoncelul ce facem?”, regia Daniel Bucur;  „N/O iubeam”, regia Antonella Cornici;  „Adevărata poveste a lui Hansel și Gretel”, regia Marian Stan;  „Maestrul și Margarita”, regia Sandu Grecu;  „Contrat. Son dernier vœu”, regia Mihai Panaitescu;  „Glory of living”, regia Mihai Panaitescu;  „Cum a pierdut Leonida o noapte furtunoasă de carnaval”, teatru lectură, regia Mihai Panaitescu.

A fost emoţie multă la Iaşi

“Zbor deasupra unui cuib de cuci”  – mesajul transmis ar fi că singura cale de a te salva pe tine însuţi este să te zbaţi pentru a-i salva pe ceilalţi.

“Am ales acest text, adaptat de către regizorul Marius Oltean, pentru forţa mesajului şi complexitatea rolurilor ce s-au dovedit o adevărată încercare pentru tinerii nostri actori şi chiar pentru cei cu experienţă. Este o piesa care te pune pe gânduri, o montare care îmbină umorul cu situaţiile tragice; în concluzie- un titlu de succes ce trebuie să existe în repertoriul oricărui teatru care se respectă. Am avut emoţie multă la Iaşi unde, într-o sală plină, peste 600 de inimi au bătut la unison şi unde am primit aplauze furtunoase” „- Mihai Panaitescu, manager TAD.

“O trupă de „nebuni„ frumoși, o scenografie grandioasă și o echipă unită care aduce plus valoare unui proiect de asemenea anvergură”, spune actriţa Roxana Olşanschi.

Magia care se dezlănțuie la fiecare ridicare de cortină

Anul acesta, Teatrul de Artă Deva a organizat fesivaluri internaționale la care au participat artiști din mai multe colțuri ale lumii și, bineînțeles, și actorii deveni au ajuns să fie invitați să prezinte unele piese în afara granițelor, precum Canada, Republica Moldova și altele. Așadar, la categoria festivaluri, instituția de cultură din municipiul Deva se poate lăuda cu Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Deva Performing Art Festival” și cu cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Operă și Muzică Clasică „Hunedoara Lirică”. Totodată, actorii și angajații Teatrului de Artă Deva s-au axat și pe colaborări cu diferite școli, centre, care vizează copiii cu dizabilități. Tot în acest an, a fost organizat și primul Laborator Liric Internațional care s-a concretizat în producția „Vocea umană. Telefonul” („Vocea umană” de F. Poulenc și „Telefonul” de G. C. Menotti). Un alt proiect de excepție, care s-a materializat în acest an și care a adus mai aproape două popare, care, în fapt, reprezintă unul singur, a fost și este colaborarea cu un teatru din Chișinău. Astfel, anul acesta a prins contur prima producție în colaborare cu Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, respectiv „Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Grecu. Un alt proiect de succes, a reprezentat și turneul în Iași și Chișinău cu producția „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Marius Oltean. O altă realizare a Teatrului de Artă Deva este și permanentizarea matineului lunar pentru copii, oferind posibilitatea familiilor cu copii de a petrece împreună o oră la teatru, duminica. Instituția a fost partener și în organizarea festivalului de teatru pentru copiii cu dizabilități „Unde fugim de acasă”. Aici a fost vorba despre un parteneriat cu „Centrul Școlar de Educație Incluzivă Rudolf Steiner”, aflat la cea de-a doua ediție. În acest an Teartul de Artă Deva a reușit să implementeze și sistemul de achiziție online a biletelor la producțiile pe care le puteți urmări aici.

Roxana Olşanschi: Nu e o meserie, e viață ….

“Am învățat și, la rândul meu, mi-am făcut datoria de a transmite și altora ce înseamnă să respecți scena și publicul. Sper că am reușit. Și că voi mai reuși și de acum înainte. Iubesc scena și simt că și scena mă mai iubește. Probabil pentru că i-am dat mereu tot. Când am dubii, când mă simt neputincioasă, când nu mai știu cine sunt, când mă îndoiesc că mai pot aduce bucurie, urc pe scenă. Și aflu încă o dată că pentru asta traiesc. Și aflu încă o dată că de la dumneavoastră, publicul, îmi iau energia. Și aflu, încă o dată, că mai pot oferi bucurie. Și respir încă o dată praf de scenă. Dorim ca, din punct de vedere calitativ,  oferta noastră culturală să fie una de excepţie şi astfel să readucem publicul în sala de spectacole ”, a menţionat  Roxana Olşanschi, actriţă şi PR la Teatrul de Artă Deva.

„Teatrul de Artă Deva, prin programul propus, încearcă să se adreseze tuturor categoriilor de spectatori oferind posibilitatea celor interesaţi de artă să se regăsească. Mulțumim publicului, partenerilor și colaboratorilor noștri și îi asigurăm de înalta noastră prețuire, fără a uita nici acum, la final de an, motto-ul nostru: <Respectă-te, deci vino la teatru!>”, a precizat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva.”

Maria Hogman