Meniu Principal

Măsuri care vizează atenuarea impactului economic al crizei

Guvernul liberal a luat, în ultima perioadă, o serie de măsuri care vizează atenuarea impactului economic al crizei provocate de pandemia de COVID-19

  • Guvernul a aprobat schema de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Aproximativ 13 milioane de cetățeni vor beneficia de compensarea facturilor la electricitate, astfel încât să nu resimtă creșterea prețurilor.
  • Guvernul a majorat salariul minim pentru anul 2022, acesta fiind stabilit la valoarea de 2.550 de lei brut, față de 2300 de lei cât este în prezent. Majorarea reprezintă o creștere brută de 10,9 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 250 de lei în sumă brută. În valoare netă, salariul va crește cu 10%, respectiv cu 138 de lei.
  • Guvernul a aprobat implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România. Beneficiile e-Factura – reducerea reducerea evaziunii fiscale, venituri mai mari la buget, digitalizarea extinsă a interacțiunilor cu administrația publică și reducerea sarcinii administrative.
  • Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind reintroducerea șomajului tehnic pentru angajații ale căror activități sunt afectate de pandemia COVID-19. Măsura vizează acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut și se va aplica până la 31 decembrie 2021, pentru următoarele categorii de beneficiari:
  • « Salariaţii angajatorilor care întrerup pe perioadă determinată activitatea total sau parțial, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administraţia publică centrală şi/sau a hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sau a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă;
  • « Salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
  • « Măsura şomajului tehnic se aplică şi pentru profesionişti precum comercianţii, întreprinzătorii, operatorii economici, dar şi orice alte persoane autorizate să desfăşoare activităţi economice sau profesionale, persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, persoane implicate în activităţi sportive.