Meniu Principal

Marius Surgent: Trebuie să existe consens politic pentru revizuirea Constituției

Alegerile europarlamentare au reconfigurat scena politică provocând un declic în societate, prezența românilor la vot depășind cu mult prognozele sociologilor. În opinia deputatului Marius Surgent, votul dat de români la alegerile europarlamentare, un scrutin considerat fără miză pentru electorat, a arătat că societatea își dorește o clasă politică mult mai responsabilă, capabilă să își asume unele decizii și care să înțeleagă semnalele pe care electoratul le transmite în mod constant.

Tinerii au dorit să le transmită politicienilor că le pasă de România și de viitorul lor”

“ Numărul mare de alegători care au dorit să își exprime votul la alegerile europarlamentare  arată că societatea românească este preocupată de ceea ce se întâmplă în România și în Uniunea Europeană. Mobilizarea tinerilor la vot, o premieră pentru România ultimilor două decenii, este o confirmare a faptului că aceștia doresc să se implice în societate. Prin prezența lor la urne, tinerii au dorit să transmită clasei poltice un mesaj foarte simplu: că le pasă de România și de viitorul lor.  Tocmai de aceea, în opinia mea, acest declic produs în rândul tinerilor prin conștientizarea importanței votului este cel mai puternic mesaj dat clasei poltice în ultimul deceniu. Este un fapt îmbucurător care transmite un semnal pozitiv în societate” a precizat deputatul Marius Surgent.

Consens politic pentru revizuirea Constituției

În ceea ce privește votul românilor la referendum, deputatul Marius Surgent spune că rezultatul era previzibil având în vedere dezbaterile care au avut loc în ultimii ani pe aceste teme și impactul pe care aceste dezbateri l-a declanșat în societate. De aceea deputatul speră că va exista un consens politic atât în ceea ce privește transpunerea acestui referendum în Constituție precum și pentru o revizuire mai largă a Constituției, având în vedere problemele constatate de-a lungul timpului  “  Revizuirea Constituției se poate realiza cu acordul a două treimi din numărul total al parlamentarilor. De asemenea modificările ce urmează a fi aduse Constituției se pot face doar prin acordul dat de cetățeni în urma unui referendum decizional. Tocmai de aceea va trebui organizat un nou referendum care prin rezultatul său să poată da acordul Parlamentului de a modifica Constituția. În opinia mea acest referendum ar trebui să conțină și alte teme ce vizeză modificarea Constituției pentru că despre o revizuire într-un sens mai larg a Constituției s-a discutat de foarte multă vreme. Ori pentru acest lucru trebuie să avem un consens politic la nivelul Parlamentului și o serie de dezbateri foarte serioase și aplicate”, a declarat deputatul.

 Este nevoie de o revizuire reală, aplicată și fundamentată a  Constituției

 “ Va trebui să cădem de acord dacă facem o revizuire reală a Constituţiei pentru că în ultimii ani am constatat modul defectuos în care funcționează instituțiile statului, multe din deciziile Curții Constituționale privind soluționarea unor conflictele de natură constituțională arătând lacune sau neclarități ce pot da loc de interpretări. Tocmai de aceea consider că nu ar trebui să mai cădem în capcana de a schimba legislația în funcție de interese sau de curente politice de moment, iar mai apoi să încercăm să ne dăm seama cum să le rezolvăm. O temă care ar putea să facă obiectul revizuirii Constiuției ar putea fi și cea legată de posibilitatea dizolvării Parlamentului prin acord politic, în situații de criză, soluție imposibilă în acest moment. De asemenea cred că trebuie să avem în vedere și faptul că o revizuire a Constituției trebuie să țină cont de drepturile și libertățile cetățenilor pentru că nu putem nega nici faptul că în ultimul deceniu s-au întâmplat abuzuri grave în Justiție. Ca liberal consider că Justiția nu poate fi selectivă iar înfăptuirea Justiției trebuie făcută cu respectarea tuturor drepturilor de care beneficiează cetățenii”, a concluzionat deputatul ALDE, Marius Surgent.