Meniu Principal

Marius Surgent: Executivul va menţine cota unică de impozitare şi nu are în vedere majorarea taxelor sau introducerea altora noi

Propunerea României privind Planul naţional de recuperare şi rezilienţă

Principala temă de discuţie, în cadrul consultărilor premierului Ludovic Orban cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a fost propunerea pe care România o va face Comisiei Europene privind Planul naţional de recuperare şi rezilienţă.

“Consultările au avut loc în perspectiva punerii în dezbatere publică, în cursul lunii noiembrie, a propunerii României privind Planul naţional de recuperare şi rezilienţă, care va fi ulterior transmis Comisiei Europene. Planul naţional de recuperare şi rezilienţă, document aflat în lucru la Ministerul Fondurilor Europene, se va baza pe trei piloni: susţinerea proiectelor privind infrastructura de transport, a celor care au ca obiectiv reducerea efectelor schimbărilor climatice şi stimularea mediului de afaceri”, a precizat Marius Surgent, deputat PNL de Hunedoara.

Marius Surgent: Regimul fiscal – soluţii rapide şi eficiente de susţinere a economiei şi a angajaţilor

A fost subliniată poziţia clară a Guvernului de a menţine cota unică de impozitare şi faptul că nu are în vedere majorări de taxe şi nici introducerea de taxe noi.

“De asemenea, discuţiile au vizat continuarea măsurilor Guvernului pentru păstrarea locurilor de muncă, respectiv acordarea de zile libere pentru părinţii copiilor ale căror cursuri sunt suspendate din cauza epidemiei, prelungirea aplicării programului flexibil de lucru pentru o perioada de sase luni şi acordarea stimulentelor pentru menţinerea locurilor de muncă” a completat deputatul PNL Marius Surgent.

Totodată s-a precizat deschiderea spre dialog a Guvernului şi atitudinea pro-business pentru găsirea de soluţii rapide şi eficiente de susţinere a economiei şi a angajaţilor.

 Măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori

Deputatul Marius Surgent a menționat că, încă din luna august, Guvernul a adoptat un pachet de măsuri de sprijin pentru angajaţii şi angajatorii care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri.

“Este vorba despre măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă” a afirmat Marius Surgent.

“Prin acest  act normativ s-a stabilit posibilitatea acordată angajatorului de reducere a timpului de muncă al salariaţilor, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru şi reducerea corespunzătoare a salariului. Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă”, s-a precizat în nota de fundamentare a proiectului, dezbătut în şedinţa de Gguvern.

Deputatul liberal a precizat că, proiectul propune ca în perioada de reducere temporare a activităţii cauzată de existenţa stării de urgenţă/alertă/asediu, salariatul să beneficiaze de toate celelalte drepturi aferente timpului normal de muncă.