Meniu Principal

Lucrările Comisiei pentru apărare

Cea mai importantă iniţiativă legislativă dezbătută ieri, în şedinţa Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a fost PL-x nr. 334/2021 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea art.36 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art.36 din Legea nr.218/2002, în scopul prevenirii și eliminării apariției oricăror moduri neunitare de acțiune în rândul polițiștilor. În acest sens, se propune stabilirea unei durate determinate pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul poliției și pentru desfășurarea activităților polițienești conexe acestei măsuri.

În forma legii adoptată deja de către Senat, se prevede că verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, fără a depăși un termen de 8 ore de la momentul inițierii deplasării. De asemenea, în situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut, acest termen se prelungește cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării. Şi, în final, dacă identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în intervalul maxim de 12 ore, peroana respectivă poate părăsi sediul poliţiei.

În cursul dezbaterilor, s-a propus introducerea unor amendamente promovate de către Comisia pentru drepturilor omului, prin care intervalele respective erau reduse la 3 ore, respectiv 4 ore, pentru întreaga procedură de identificare.

În intervenţia mea, am argumentat că un interval atât de redus nu ar putea fi de ajuns mai ales dacă ne referim la zona rurală, unde distanţele pot fi foarte mari. De aceea am propus respingerea acestui amendament, iar colegii au fost de acord susţinând propunerea mea prin vot. În acelaşi timp am propus un raport favorabil pentru proiect în ansamblul lui.

În final, a fost adoptat un raport favorabil pentru această iniţiativă legislativă.

Celelalte două proiecte de pe ordinea de zi de azi, anume PL-x 96/14.03.2022 Proiectul Legii aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.3/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră, respectiv PL-x 98/14.03.2022

Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.8/2022 privind interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutieră electronică şi facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii cu privire la neplata tarifelor rutiere, reprezintă transpunerea unor Directive Europene şi au primit de asemenea câte un vot favorabil.

Viorel Sălan – Deputat PSD