Meniu Principal

LUCRĂRI ÎN ȘEDINȚA COMISIEI PENTRU APĂRARE

Ședința Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a avut o ordine de zi plină cu multe proiecte importante și relevante.
Primul proiect analizat a fost Pl-x nr. 833/2023 Propunere legislativă privind trecerea Agenţiei Naţionale Antidrog din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Este o inițiativă mai multor deputați neafiliați, respinsă anterior de Senat.
În expunerea mea, am propus un raport de respingere. Am argumentat că deși flagelul consumului ilicit de droguri a cuprins și România, situația este în atenția permanentă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a Ministerului Afacerilor Interne, a tuturor instituțiilor cu atribuții în acest domeniu. Chiar am constatat că expunerea de motive nu este temeinică și nu se bazează pe studii de specialitate, ci pe unele declarații din presă. Am evidențiat faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, Ministerul Afacerilor Interne este instituția abilitată cu prevenirea și combaterea consumului ilicit de droguri, prin Agenția Națională Antidrog (A.N.A.). Iar Ministerul Sănătății este instituția statului cu atribuții în asistența sănătății publice. Iar în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, A.N.A. îndeplinește atribuția de prevenire, conform Legii de organizare și funcționare. Din acest motiv, nu poate fi transferată pur și simplu la Ministerul Sănătății.
Am propus un raport de respingere și a fost adoptat prin votul membrilor Comisiei.
La punctul 2 al ordinii de zi, s-a aflat PL-x nr. 798/2023 Proiect de Lege pentru modificarea art.32 alin.(2) lit.a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Modificarea propusă prevedea ca și ambulanțele să poată folosi ca lumina de semnalizare culoarea roșie, a cărei utilizare este permisă în momentul de față doar pentru mașinile de intervenție ale poliției și pompierilor.
Premisa modificării propuse a fost similaritatea scopului pe care îl au în intervenții și anume salvarea de vieți omenești.
Și aici Comisia a dat un raport favorabil.
Următorul proiect a fost PL-x nr. 763/2023 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
În intervenția pe care am avut-o am scos în evidență că inițiativa legislativă s-a aflat în atenția Ministerului Justiției din 2021. Am subliniat faptul că Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 a fost modificată frecvent ceea ce a dus uneori la aplicarea neunitară a actelor normative, fapt ce justifica o intervenție legislativă. Am apreciat că noile prevederi vor avea un impact pozitiv asupra libertății de asociere. De aceea am propus un aviz favorabil care a fost adoptat.
Un alt proiect analizat astăzi a fost PL-x nr. 816/2023 Proiect de Lege privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, precum şi pentru completarea Legii nr.76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare.
Am constatat că este o inițiativă bună, având în vedere amploarea pe care a luat-o traficul de droguri în ultima perioadă. Se impunea realizarea unui astfel de registru pentru a avea o evidență clară. A fost aprobat un aviz favorabil.
Ultimul punct al ordinii de zi a fost PL-x nr. 827/2023 Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată.
Obiectul de reglementare îl constituie condițiile în care se vând băuturi energizante către minori deoarece acest tip de produse pot încuraja și consumul de droguri.
Este o inițiativă a PSD.
Am dorit să subliniez faptul că vânzarea băuturilor energizante către minori nu a fost reglementată până în prezent și intervenția legislativa dorește să prevină consumul de droguri. Am propus un aviz favorabil și a fost adoptat.
Viorel Sălan, deputat PSD