Meniu Principal

LUCRĂRI ÎN CADRUL COMISIEI PENTRU APĂRARE

Ieri, ordinea de zi a şedinţei Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a conţinut mai multe proiecte de lege

 Organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare

Dintre acestea aş dori să mă refer la două, mai relevante.
L75/2020 “Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.20/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare”.
Proiectul soluţionează o situaţie rămasă neclară în urma unei deciziei Curţii Constituţionale şi pentru care am adresat încă de la începutul lunii februarie a.c. o interpelare ministrului Afacerilor Interne.
La data de 21 mai 2019, Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 317 declara neconstituţional art. 6, alin. 1 din Legea nr. 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare. Astfel, prevederile acestui articol şi-au încetat efectele începând cu data de 23 iulie 2019, când Decizia Curţii a fost publicată în Monitorul Oficial.
Art. 6 din legea menţionată se referea la numirea, promovarea şi eliberarea în/din funcţiile structurilor poliţiei judiciare care se reglementează prin Ordin al Ministrului de Interne cu avizul procurorului general al PICCJ.
Din acest motiv, la nivelul Poliţiei Române nu au mai putut fi numiţi, promovaţi sau eliberaţi în/din poliţia judiciară promoţiile de ofiţeri şi agenţi de poliţie, absolvenţii ai şcolilor de poliţie sau de academie, poliţiştii care au promovat examene sau concursuri pentru funcţii de conducere.
Ordonanţa de urgenţă nr. 20/2020 a remediat această situaţie. Ca urmare am propus şi am obţinut acordarea unui vot favorabil în Comisie.

Un alt proiect important dezbătut azi în cadrul Comisiei pentru apărarea a fost L38/2020
“Propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat și instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat”.
Proiectul a fost iniţiat de către un grup de parlamentari PSD printre care mă număr şi eu. Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au dorit amânarea aplicării acestor reglementări. M-am opus amânării, argumentând că ministerul a avut destul timp din decembrie 2019 şi până acum să vină cu nişte amendamente care să ajusteze aspectele pe care le consideră neconforme. Am propus adoptarea unui raport favorabil şi majoritatea colegilor parlamentari prezenţi au votat pentru această propunere. Proiectul va merge acum pe ordinea de zi a plenului Senatului pentru vot.