Meniu Principal

Lucian Rus, prezent la cea de-a treia ediție a Formului US-România

Visul american și AmCham (The American Chamber of Commerce in Romania) reprezintă o sumă de simboluri care au condus la organizarea pentru prima dată, la Washington, a celei de-a treia ediții a Forumului US-Romania.

Evenimentul, cu o importantă dimensiune strategică, a fost organizat de către AmCham Romania, Ambasada României în SUA și Ambasada SUA în România și a promovat relațiile economice bilaterale cu scopul dezvoltării investițiilor americane în România și a consolidării parteneriatului între cele două state. Au fost prezentate oportunitățile de investiții în domenii precum sănătatea sau turismul.

Pentru mine, ca secretar de stat în cadrul MEAT, participarea la acest eveniment a însemnat reconfirmarea faptului că România reprezintă pentru SUA un partener serios, loial, puternic ancorat în valorile unei lumi libere și incluzive.

Vizita în SUA a fost un succes care s-a construit în ani de zile de muncă și care poartă numele a sute de colegi ce reprezintă într-o formă discretă și puternică materializarea credinței că și noi suntem parte a visului american.

După întoarcerea din Statele Unite ale Americii, am organizat în cadrul MEAT, o întâlnire de evaluare a rezultatelor noastre acolo, o întâlnire la care au participat reprezentanți ai AmCham, ai ambasadei SUA,  operatori economici români care își doresc intrarea pe piața americană.

Am dezbătut posibile variante de politici fiscale care să devină atrăgătoare pentru companiile americane și am reiterat interesul major al Guvernului României pentru investițiile străine directe în economia românească.

În context, am reiterat importanța organizării unui eveniment similar celui denumit Select USA în România astfel încât antreprenorilor să le fie transferate cele mai bune informații despre cum, cât și mai ales de ce să investească în România.

Deschiderea MEAT față de finanțarea ideilor românești este o realitate strategică pe care am încurajat-o din prima zi a mandatului meu. Cred că astfel de întâlniri de lucru sunt utile pentru consolidarea parteneriatului cu partenerii noștri și cred că eforturile statului român în această direcție vor fi încununate de succes.

Mulțumesc tuturor pentru discuțiile constructive!

Lucian Rus, secretar de stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului