Meniu Principal

Legea consumatorului vulnerabil, adoptată de Camera Deputaților

Plenul Camerei a adoptat, ieri, Proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie cu 281 de voturi “pentru” şi o singură abţinere.

 Deputaţii au decis ca proiectul legii consumatorului vulnerabil să intre în dezbaterea plenului Camerei.

În acest sens, comisiile sesizate în fond – economică, industrii şi muncă – s-au reunit în paralel cu desfăşurarea şedinţei de plen pentru a elabora raportul.

Decizia a fost luată la propunerea liderului deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Simonis a precizat că este necesară adoptarea de urgenţă a proiectului legii consumatorului vulnerabil, menţionând că este o lege aşteptată de cetăţeni, având în vedere creşterea facturilor la energie.

PSD a reușit să determine comisiile Camerei Deputaților să dezbată în regim de urgență Legea consumatorului vulnerabil.

În timp ce PNL și USR-Plus se bat pe ciolanul puterii, PSD rămâne singurul partid responsabil care face o prioritate din rezolvarea problemelor oamenilor. A reușit să determine comisiile de Industrii, Muncă și Politică Economică ale Camerei Deputaților să dezbată și să adopte urgent raportul comun astfel încât Legea consumatorului vulnerabil să ajungă cât mai rapid în plen, pentru adoptare.

Pentru PSD este o prioritate maximă protejarea milioanelor de români împovărați de plata facturilor majorate la energie. În egală măsură PSD este decis să identifice motivele, responsabilii și profitorii acestor scumpiri fără precedent, prin investigațiile ce vor declanșate de Comisia parlamentară de anchetă pe care a reușit s-o impună în parlament.

Încă odată PSD face dovada că este singurul partid din Parlament care acționează pentru apărarea cetățenilor în fața creșterii artificiale și necontrolate a tarifelor la energie și gaze naturale.

Ce prevăd amendamentele PSD la Legea consumatorului vulnerabil

 1) Devansarea intrării în vigoare a Legii astfel încât protejarea consumatorului vulnerabil să devină operațională înainte de venirea anotimpului rece. În loc să intre în vigoare la 1 septembrie 2022, amendamentul PSD propune ca legea să intre în vigoare în 30 de zile de la adoptare.

2) Creșterea plafonului de venituri în care se încadrează consumatorul vulnerabil, de la 810 lei la 1.149 lei/pe membru de familie, iar în cazul gospodăriilor cu o singură persoană de la 1.445 lei la 2.053 lei.

3) Indexarea anuală automată a pragurilor de venit în care se încadrează consumatorul vulnerabil ​și a ajutoarelor acordate consumatorilor vulnerabili.

4) Creșterea ajutorului suplimentar pentru fiecare sursă de energie folosită în fiecare gospodărie cu consumatori vulnerabili, după cum urmează:

  •  De la 30 lei la 50 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie electrică și de la 50 lei la 70 lei/lună dacă energia electrică este singura sursă.
  • De la 10 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de gaze naturale
  • De la 10 lei la 20 lei/lună suplimentar pentru consumul de energie termică
  • De la 20 lei la 30 lei/lună suplimentar pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.

 

 

Viorel Sălan, deputat PSD