Meniu Principal

Jocul Irozilor, nucleu narativ în jurul nașterii Mântuitorului

„Primiti Irozii?”

 Un obicei tradițional, „Irodul”, pus în scenă de membrii Ansamblului Folcloric „Ritmuri Zărăndene” din Hărtăgani, comuna Baița

 „Irozii” reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de Crăciun, care este întâlnit în aproape toate zonele țării și este prezentat în casele oamenilor ca o veritabilă scenetă de teatru, tot jocul Irozilor având nucleul narativ în jurul nașterii Mântuitorului.

În satul hunedorean Hărţăgani din comuna Băiţa, obiceiurile din noaptea de Ajun sunt păstrate cu sfinţenie. Dacă cei mai mici băieţi din sat merg cu Steaua, Lumea sau cu Viflaimul, flăcăii mari colindă cu unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri şi anume „mersul cu Irozii”.

Odată ce începe Postul Naşterii Domnului băieţii mai mici şi mai mari din Hărţăgani încep să se organizeze în cete pentru a colinda încă din Ajun pe la casele gospodarilor. Cei care vor face parte din ceata de Irozi îşi stabilesc o locaţie unde se întâlnesc pentru repetiţii dar şi pentru a-şi realiza costumele specifice fiecărui personaj, pentru ca în noaptea de Ajun să ofere gazdelor un spectacol de excepţie.

„La Hărţăgani, cetele umblă în cele trei zile ale Crăciunului prin întregul sat. Ceata este compusă din următoarele personaje: Irod, Valtazar, Gaspar şi Melhior (cei trei crai de la Răsărit), Ozia preotul, Cătana, Action şi Coridon (doi ciobani), Îngerul şi Ţiganul (personaj mascat care animă dialogul personajelor prin gesturile sale de clovn). Cătana îi cere gazdei permisiunea de a colinda: La voi am venit, Ca să facem pomenire, despre a lui Cristos venire. Iar spectacolul reactualizează împrejurările dramatice legate de naşterea lui Iisus”, realatează culegătorul de folclor.



(Stirea urmatoare) »