Meniu Principal

Iulius Marian Firczak – UCRR: Avem nevoie de mai mulți bani pentru cheltuielile generate de această pandemie

Conform Institutului Național de Statistică, cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 14,9% în termeni nominali, în primele cinci luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2019, ca urmare a declinului industriei extractive (-16,7%) şi industriei prelucrătoare (-14,8%).

 Iulius Marian Firczak: După ce vom avea cifrele încheiate pentru semestrul I, vom putea avea o vedere de ansamblu asupra bugetului

“Încasările, din acest an, sunt sub prognoza care s-a făcut, mai mult, suntem sub încasările din 2019. Aceasta în condițiile în care avem nevoie de mai mulți bani pentru cheltuielile generate de această pandemie.

După ce vom avea cifrele încheiate pentru semestrul I, vom putea avea o vedere de ansamblu asupra bugetului, o privire mult mai elocventă pentru a vedea efectele pandemiei și pentru a putea face o prognoză pentru viitor. Institutul Național de Statistică a transmis că afacerile din industrie au scăzut cu aproape 15% în primele cinci luni ale anului 2020. În aceste condiții, în acest an, România va înregistra un deficit bugetar de 6,7% din PIB, iar în ceea ce privește contracţia economică, aceasta se va situa la final de an la 2,2% din Produsul Intern Brut”, susține Iulius Marian Firczak, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci în Parlamentul României, deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

 Plafonul maxim de garantare alocat este de 15 miliarde lei

Potrivit acestuia, Programul IMM Invest ROMANIA permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Iulius Firczak: Sper ca Programul IMM Invest România să fie un succes

“Au trecut 3 luni de la redeschiderea poticnită a programului de creditare a firmelor cu garanții de stat,  IMM Invest și sper să fie un succes. De asemenea, îmi doresc să crească viteza de acordare a acestor credite. Programul IMM Invest România este conceput ca program multianual de încurajare și de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu alocări anuale ale plafonului de garantare pentru emiterea garanțiilor de stat.

Acest credit prezintă mai multe avantaje. Astfel, Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor care sunt accesate la una din băncile partenere. De asemenea, nu se plătește dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Costurile finanțării sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire. Nu se plătește comision de rambursare anticipate, iar valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru”, pecizează deputatul Iulius Firczak.

Firmele tip IMM se mai pot înscrie în programul IMM Invest până pe 31 decembrie 2020, prin aplicația electronică oficială.

Pe lângă garanțiile de stat care pot fi de 80% sau 90% din valoarea creditului, firmele selectate vor beneficia și de subvenționarea dobânzii la credit până la finalul anului 2020, cu posibilitate de prelungire, în funcție de condițiile economiei țării. Astfel, cu cât mai târziu obține un credit, o firmă beneficiază cu atât mai puțin de subvențiile la dobândă.

Maria Hogman

 

 « (Stirea anterioara)