Meniu Principal

Iulius Marian Firczak: Consultanţii fiscali sunt optimişti în privinţa evoluţiei economiei

Divizia de consultanţă fiscală, este de părere că deficitul bugetar în 2021 va fi undeva la 4%, în condiţiile în care creşterea economică din România se va situa între 3 şi 4% şi astfel nu va fi nevoie de creşterea taxelor pentru a mai atenua din deficitul bugetar.

 Fiscalitatea din 2021, evoluţia pieţei muncii, cum funcţionează şi cine sunt beneficiarii ajutoarelor de stat, care sunt fondurile disponibile în mod real şi cum va evolua economia în această criză

“Chiar dacă munca de acasă va fi mult mai des utilizată decât înainte de pandemie, cred că perioada de lockdown total a fost depăşită și treptat, angajaţii se vor întoarce la birou. Politica guvernului a fost să încurajeze din plin investiţiile. Avem investiţii de peste 30 mld. lei, un record, investiţii care au venit din raţionamentul că dacă nu susţinem investiţiile, nu putem da şansă economiei României să se relanseze.

Sper ca CCR să se uite la creşterea pensiilor nu doar din punct de vedere juridic, ci juridico-politic, inclusiv din perspectiva echilibrului puterilor. Nu poţi avea un parlament care adoptă în mod abuziv până la urmă o măsură complet nesustenabilă.

Mai văd vulnerabilităţi în capacitatea sistemului public de a livra proiecte. Banii europeni nu vin de la sine, ei trebuie atraşi printr-un program naţional de reformă, iar experienţa ultimelor decenii ne arată că România are o problemă în a gândi şi a implementa proiecte, în special în zona de infrastructură”, susține Iulius Marian Firczak, membru în Comisia pentru Buget, Finanţe şi bănci în Parlamentul României, deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Măsurile de susţinere a economiei au fost bune şi corecte

Deputatul UCRR, Iulius Firczak consideră că au fost mai multe măsuri bune cu impact la nivelul întregii economii.

“Aceste măsuri sunt foarte importante, unele dintre ele încă sunt în derulare, unele vor fi prelungite. Din ce am cercetat, rezultă că România nu a diferit semnificativ cu ceea ce au făcut alte state europene ca răspuns la criză, mai ales în privinţa tipurilor de măsuri adoptate. Sigur că dacă vorbim de anvergură, nu ne putem compara cu Germania sau Franţa.

Cu siguranţă că IMM Invest este o idee bună şi un program bun. El s-a adresat nu neapărat companiilor în dificultate, ci companiilor care  aveau deja proiecte bancabile şi înaintea crizei.

Una dintre cele mai importante măsuri aplicate în piaţă este şomajul tehnic. Suportarea a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu, a fost o măsură larg utilizată de sectoarele afectate. Din ce ştim, acum se mai foloseşte în HoReCa, deci mai sunt sectoare care încă au dreptul să utilizeze şomajul tehnic.

Deficitul bugetar de 9% vine din faptul că s-au amânat plăţile de taxe timp de 7 luni, fără niciun cost. Totuși, deşi au putut beneficia de amânarea la plata impozitelor, multe companii au preferat să plătească şi să beneficeze de bonificaţie pentru plata la timp.  De asemenea, avem cheltuieli mari generate de pandemie. Dacă eliminăm numai aceste efecte, scăpăm de 3,5-4% din acest deficit bugetar. Sper că Executivul european va fi flexibil şi anul următor şi deficitul va putea fi mai mare de 3%”.

România trebuie să-şi colecteze taxele

Iulius Marian Firczak, reprezentatul în Parlament al minorității rutenilor  este de părere că România, fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană la gap-ul de TVA  şi pe penultimul loc la nivelul de colectare a obligaţiilor fiscale, trebuie să ia măsuri cât mai repede. Rămâne însă problema de ce atât businessul privat, cât şi statul român nu pot atrage fonduri europene la viteza care ar trebui.

“De asemenea, trebuie avută în vedere și nevoia pe care a resimţit-o mediul de business la relansarea activităţii economice. Este vorba despre previzibilitate şi predictibilitate în aplicarea măsurilor care ţin de continuarea activităţii.

În plus, dacă ar fi posibil, companiile ar avea nevoie să beneficieze de sprijin din partea autorităţilor pentru costurile suplimentare pe care ei sunt nevoiţi să le suporte pentru continuarea producției”, a completat deputatul Iulius Marian Firczak – din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

 

Maria Hogman