Meniu Principal

Iulius Firczak: Învățământul on line nu poate să suplinească, în totalitate, învățământul din școală – cu prezență fizică

Decizia pentru redeschiderea școlii va fi descentralizată și vor fi aplicate trei șcenarii. Autoritatea locală va decide apoi cum se va desfășura procesul de învățare, în funcție de numărul de cazuri de Covid înregistrate în localitatea respectivă.

 Iulius Firczak: Cadrele didactice sunt cele mai expuse și trebuie să fie cei mai aprigi susținători ai regulilor

“Nu este ușor să gestionezi situația prezentă și redeschiderea școlilor va fi o mare problemă. E clar că de la începutul pandemiei, din martie și pînă astăzi, capacitatea de testare a României a crescut și e normal să fim informați că a crescut și numărul de persoane infectate cu Covid-19. Intradevăr sunt foarte multe persoane raportate, dare eu mă uit la numărul de persoane internate la secțiile de ATI. Acolo poate fi, din punctul meu de vedere, o mare problemă: momentul în care blocăm paturile de la terapie intensivă cu bolnavi Covid. Toate astea se pot întâmpla dacă nu respectăm regulile de igienă, nu purtăm mască și nu respectăm, la evenimente, regulile legate de numărul de persone.

Totuși, este inevitabil să dăm drumul la școli, în condiții standard, și apoi vedem cum evoluează fiecare instituție în parte. Deciziile vor fi luate de fiecare instituție de învățământ în parte în funcție de fiecare școală și vom vedea ce se înâmplă la nivelul fiecărei comunități. Cei care studiază boala au descoperit că doar o mică parte dintre cei infectați sunt copii, iar în cele mai multe cazuri micuții infectați cu coronavirus dezvoltă forme asimptomatice, ceea ce face dificil depistarea acestora. Copiii care au contactat virusul îl pot transmite mai departe, în familie sau la alte persoane cu care intră în contact, iar dacă aceste persoane sunt mai vulnerabile, pot dezvolta forme grave. Cadrele didactice sunt cele mai expuse și trebuie să fie cei mai aprigi susținători ai regulilor de distanțare, a putării măștilor și a tuturor regulilor pe care guvernul le va impune referitor la organizarea cursurilor”, susține Iulius Marian Firczak, membru în Comisia pentru Buget, Finanţe şi bănci în Parlamentul României, deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

De asemenea, deputatul Iulius Firczak este de părere că fiecare scenariu posibil este prezentat din perspectiva măsurilor necesare, măsuri destinate siguranței sanitare. Este vborba despre igiena riguroasă a mâinilor; măsuri ferme de curăţenie şi dezinfecţie în unitatea de învăţământ; purtarea măştii de protecţie atât de către elevi, cât şi de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ;
Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite, evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile.

Iulius Firczak: Concret, eu consider că este bine ca elevii să revină la școală

„Suntem aproape de momentul reînceperii anului școlar și există încă multe discuții și multe păreri despre cum ar fi mai bine să se procedeze, acestea învârtindu-se în jurul ideii de păstrare a calității educației, dar cu oferirea, în același timp, a unui mediu sigur pentru sănătatea copiilor. Din perspectiva educației, sunt evidente beneficiile prezenței la școală, atât pentru legătura umană și profesională dintre profesori și elevi, pentru socializarea dintre copii, pentru copiii care nu au facilități pentru școala online, pentru părinții care nu au cu cine să-i lase acasă și așa mai departe. Va trebui să găsim abordarea optimă prin care să reușim să gestionăm cât mai bine riscurile descrise, să colaborăm cât mai strâns toți cei implicați (oficialități, medici, părinți, profesori, copii) astfel încât să fie tot timpul clar pentru toți acest raport riscuri/beneficii pentru ca asumarea măsurilor decise să fie astfel în cunoștință de cauză. Concret, eu consider că este bine ca elevii să revină la școală, cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior”, a completat  deputatul Iulius Firczak – din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

Ministerul Educației a publicat „ghidurile privind organizarea și desfășurarea activităților în unitățile de învățământ pentru anul școlar 2020-2021, în contextul epidemiei de COVID-19”, pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice.

Premierul spune că elevii vor mearge la școală din 14 septembrie, data fixată de Guvern, nu de la 1 octombrie, cum anunțase vineri că e posibil.

Maria Hogman