Meniu Principal

Intotero: Copiii cu dizabilități nu trebuie excluși. Avem datoria de a le oferi servicii incluzive

Copiii cu dizabilități nu trebuie excluși, ci din contră, avem datoria de a le oferi servicii incluzive pentru ca situația acestora și a familiilor lor să se îmbunătățească.
Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis la masa rotunda cu tema „Servicii și soluții prietenoase pentru copiii cu dizabilități”, organizată de UNICEF astăzi, la Palatul Parlamentului. Mulțumesc UNICEF și Anna Riatti pentru organizarea acestei mese rotunde și pentru toate proiectele minunate pe care le derulați.
Le-am vorbit celor prezenți despre toate eforturile pe care noi, la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, le facem pentru a sprijini copiii și tinerii cu dizabilități: construim 150 de centre de zi din fonduri PNRR,de care vor beneficia aproximativ 4.500 de copii, inclusiv cu dizabilități, suntem în linie dreaptă în ceea ce privește implementarea Garanției pentru Drepturile copiilor, avem prevăzute 2.000 de locuri special pentru ei în taberele din această vară, dar vom continua și campania de informare a beneficiarilor sistemului de protecție specială pentru ca tinerii de peste 17 ani să fie consiliați cu privire la drepturile și responsabilitățile pe care le vor avea după împlinirea vârstei majoratului.
De asemenea, am depus recent în Parlament și două proiecte de lege importante, care se referă la declararea anului 2025 drept Anul Național al Copilului, respectiv implicarea copiilor și a tinerilor în procesul decizional.
Sunt un puternic susținător al drepturilor copiilor și tinerilor cu dizabilități și cred cu tărie că toți merită șansa de a-și dovedi abilitățile. Tocmai de aceea, anul trecut l-am adus în echipa noastră pe colegul Carol Mărginean, care ne demonstrează zi de zi prin activitatea lui că dizabilitățile nu stau în calea profesionalismului.
Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse