Meniu Principal

Importurile de cereale din Ucraina în România vor fi suspendate

Insistențele ministrului PSD al Agriculturii dar și poziționarea României, de respectare și aplicare a regulilor europene, dau roade!
Importurile de cereale din Ucraina în România vor fi suspendate până cel puțin la data de 5 iunie, cu posibilitatea prelungirii până la sfârșitul anului. Este vorba de 5 produse; grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță, ulei de floarea-soarelui
Se permite în schimb tranzitul cerealelor/produselor ucrainene pe teritoriul țării noastre, în vederea exportului către terți.
Alte produse agricole intră într-un sistem de monitorizare, astfel încât să se facă o evaluare adecvată în privința măsurilor care s-ar impune în viitor, după data din 5 iunie, când va intra în vigoare noul Regulament.
În plan financiar datele arată că România primește încă 30 de milioane de euro, din totalul de 100 de milioane compensații suplimentare decise de Comisia Europeană. Este cea mai mare sumă, după Polonia. Ungaria, Bulgaria si Slovacia primesc împreună 31 de milioane de euro.
Astfel, fermierii români afectați vor primi un sprijin total de cel puțin 50 de milioane de euro – 10 milioane prima tranșă de la UE, 10 milioane de la bugetul național și încă 30 de milioane acum
Comisia a luat decizia să acorde sprijin României indiferent dacă statele care au luat măsuri unilaterale renunță sau nu la acele măsuri. Statele care au luat deja măsuri de interzicere a importurilor vor primi sprijinul CE doar dacă renunță la ele.