Meniu Principal

Hunedoara – al 10-lea proiect PNRR

Primăria municipiului Hunedoara a depus la Ministerul Dezvoltării cel de-al 10-lea proiect întocmit pentru care solicită finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Este vorba despre un proiect în valoare de 2,9 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro) care vizează extinderea sistemului inteligent de transport la nivelul municipiului.

 Proiectul este depus în contextul în care, tot cu bani prin PNRR, se doreşte achiziţionarea a 4 autobuze electrice suplimentare (vehicule în plus faţă de cele 20 de autobuze hibrid pentru care există deja finanţare iar procedura de achiziţie este deja în derulare).

„Cu câteva zile în urmă s-a depus un proiect în valoare de 2,3 milioane de euro prin care ne dorim să achiziţionăm 4 autobuze electrice care să deservească ruta Hunedoara – Teliuc. Acel proiect are prevăzute, pe lângă vehiculele în sine, şi 6 staţii de încărcare, dintre care două staţii vor fi cu încărcare rapidă, la capetele de traseu. Ce nu avea inclus însă era sistemul inteligent de management al transportului în comun. Valoarea investiţiei necesare este de 600.000 de euro.

S-a identificat o altă axă pe care să construim un astfel de sistem. Acesta va trebui integrat cu sistemul inteligent deja gândit pentru transportul în comun de pe rutele locale, în cadrul proiectului de modernizare care se implementează deja, în valoare totală de 30 de milioane de euro (Coridoarele Est, Centru şi Vest). De exemplu, un călător care se dă jos din autobuzul hibrid de pe Linia 3 în Centrul Vechi şi vrea să ia autobuzul electric spre Teliuc va trebui să beneficieze de aceleaşi facilităţi: sistem de e-ticketing, informare în timp real privind sosirea autobuzului în staţie şi aşa mai departe.

Astfel noua rută cu autobuze electrice de pe relaţia Hunedoara – Teliuc va fi integrată în viitorul sistem inteligent de transport în comun al oraşului nu doar prin utilizarea de vehicule moderne ci şi prin serviciile conexe din categoria IT&C”, explică primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Deşi primele axe de finanţare prin PNRR s-au deschis abia în luna aprilie a acestui an, până acum, Primăria municipiului Hunedoara a întocmit şi depus cereri de finanţare pentru 10 proiecte în valoare totală de aproximativ 22 milioane de euro (cu TVA):

 – 3 proiecte pentru eficientizarea energetică unui total de 12 blocuri de locuinţe – total 9.679.309 euro ;

– Restaurarea şi valorificarea durabilă a Castelului Corvinilor (etapa a II-a) – 4.462.500 euro

– Reabilitarea Şcolii de Muzică – 363.806 euro;

– Eficientizarea energetică a fostei Şcoli Generale Nr. 1 – 1.917.090 euro;

– Achiziţionarea de autobuze electrice (Hunedoara – Teliuc) – 2.313.360 euro;

– Actualizare PUG şi realizare PUZ în format digital (plus 10 staţii de încărcare autoturisme electrice) – 577.150 euro;

– Construirea de locuinţe nZEB pentru tineri (locuinţe sociale) – 2.081.964 euro;

– Soluţii ITS şi TIC pentru transportul urban – 595.000 euro.