Meniu Principal

EXISTĂ SPAȚIU BUGETAR PENTRU MĂSURILE SOCIALE PROPUSE DE PSD

Toate măsurile anunțate de PSD sunt rezultatul activității unor grupuri interne ale partidului care au fundamentat economic toate propunerile făcute. Ministrul Finanțelor care are toate datele bugetare, confirmă că aceste măsuri propuse de PSD sunt și realizabile. Creșterea pensiilor este posibilă datorită măsurilor fiscale realizate de ministrul Finanțelor care vor aduce mai mulți bani la bugetul de pensii. Creșterea salariului minim nu consumă resurse, ci aduce mai mulți bani la buget.
De ce este importantă creșterea salariului minim de la 1 ianuarie:
1) Creșterea salariilor este necesară pentru menținerea puterii de cumpărare care să susțină oferta IMM-urilor. Dacă oamenii nu mai au bani, nu mai are cine să cumpere produsele și serviciile IMM-urilor și se intră într-un cerc vicios atât pentru salariați, cât și pentru firme.
2) Majorarea salariului minim este necesară pentru creșterea salariilor în mediul privat, unde nivelul de salarizare a rămas cu mult în urma inflației. Dacă IMM-urile vând produse și servicii la prețuri mai mari, e corect să acorde și salarii mai mari angajaților.
3) Creșterea salariului minim de la 1 ianuarie e necesară pentru menținerea în țară a forței de muncă necesare IMM-urilor în condițiile în care alte state UE cresc nivelul de salarizare pe fondul inflației (Germania a decis deja creșterea salariului minim!). Dacă se întârzie această măsură, IMM-urile își vor pierde forța de muncă. Mai mult, pentru a nu-și pierde angajații, chiar angajatorii au interesul de a mări salariile minime, iar statul vine și îi ajută prin acordarea acelei scutiri de contribuții și impozit pentru suma de 200 de lei.
4) Guvernul oferă sprijin IMM-urilor pentru plata facturilor. Deci prețurile la energie nu justifică amânarea aplicării acestei măsuri.
Care sunt sursele pentru creșterea pensiilor cu 10%
1. Creșterea gradului de colectare a contribuțiilor sociale în urma incriminării patronilor evazioniști care rețineau aceste obligații din salariile angajaților, dar nu le mai virau la bugetul de stat.
2. Creșterea veniturilor din contribuții la bugetul de pensii în urma măsurilor fiscale realizate de Guvern la 1 iulie.
3. Creșterea veniturilor din contribuții în urma măsurii de creștere a salariului minim și a celorlalte salarii care vor fi majorate ca efect al acestei măsuri.
4. Creșterea veniturilor din contribuții sociale ca urmare a creșterii numărului de locuri de muncă în urma măsurii ca IMM-urile să aibă cel puțin 1 angajat cu normă întreagă.
5. Creșterea veniturilor din contribuții ca urmare a înființării de noi locuri prin schemele de ajutor de stat pentru companii și prin investițiile publice.
Ilie Toma, deputat PSD


(Stirea urmatoare) »