Meniu Principal

Excedent la bugetul de pensii

Bugetul de pensii are pe primele 6 luni un excedent de 2,4 miliarde de lei

 Refuzul Guvernului de a majora punctul de pensie cu 40% este doar o ranchiună politică a PNL față de electoratul tradițional al PSD. Bugetul de pensii are pe primele 6 luni un excedent de 2,4 miliarde de lei, deci guvernul nu mai poate invoca scuza că „nu sunt bani” pentru a face majorările prevăzute de lege pentru 1 septembrie. Acest excedent este rezultatul politicilor fiscale ale PSD, precum transferul contribuțiilor de la angajator la angajat – măsură criticată anterior de PNL.

  • În primele 6 luni ale anului 2020, excedentul a ajuns deja la 2,4 miliarde lei (detalii) după ce în anul 2016 deficitul la bugetul de pensii era de peste 16 miliarde lei.
  • Refuzul de a majora pensiile așa cum prevede Legea pensiilor, reprezintă o ranchiună politică a PNL față de pensionari, care în mod tradițional votează în cea mai mare parte cu PSD.
  • Este rezultatul măsurilor adoptate în guvernare PSD în domeniul asigurărilor sociale dau rezultate chiar și în plină criză economică. Bugetul de pensii e pe excedent datorită transferului contribuțiilor, măsură pe care PNL a criticat-o cu vehemență atunci când era în opoziție. aici
  • Impactul acestor politici publice puse în practică de PSD nu a putut fi anulat nici de numărul mare de șomeri generat de pandemie.
  • Creșterea punctului de pensie cu 40% ar fi fost și mai ușor de făcut dacă Guvernul PNL nu ar fi anulat în mod aberant anumite măsuri luate de PSD ce ar fi asigurat un buget îndestulător pentru bugetul de pensii.
  • Guvernul PNL a eliminat impozitarea contractelor part-time cel puțin la nivelul salariului minim – măsura ar fi asigurat o creștere a contribuțiilor pentru bugetul de pensii, dar și o pensie decentă pentru angajații din economia gri care sunt plăți o parte pe contract part-time, iar diferența în mână.
  • PNL a abandonat proiectul incriminării penale pentru reținerea de către angajator contribuțiilor pentru pensii de la salariați, fără a le achita mai departe către bugetul de pensii. Această măsură ar fi crescut substanțial încasările la bugetul de pensii.

Viorel Sălan, senator PSD