Meniu Principal

Dr. Gheorghe Firczak a fost recompensat de către Episcopul român unit de Lugoj

Profesor doctor Gheorghe Firczak a primit în dar un act de recunoștință și mulțumire, precum și un crucifix

 Episcopia de Lugoj este una din cele șase episcopii ale Bisericii Române Unite cu Roma, cu sediul în municipiul Lugoj. Din 1995 episcop greco-catolic de Lugoj este Alexandru Mesian. Istoricul Gheorghe Firczak, preşedinte fondator al UCRR, a fost recompensat de către Episcopul român unit de Lugoj „pentru activitatea remarcabilă desfășurată în beneficiul Bisericii Greco – Catolice și pentru susținerea, păstrarea și promovarea identității acesteia și a valorilor ei”.

“Crucifixul şi acest document, primite în dar de la Episcopul român unit de Lugoj, reprezintă o recunoaștere a devotamentului meu față de Biserica Română Unită cu Roma, iar greco-catolicismul semnifică foarte mult atât pentru națiunea română, cât și pentru ruteni. Preoții acestei confesiuni au salvat, în Austria, cele două popoare de la pieire și au permis recâștigarea identității naționale și refacerea elitelor prin educație”, a declarat profesor doctor Gheorghe Firczak.

  Greco-catolicii așteaptă cu brațele deschise pe Papa Francisc în România

Dr. Gheorghe Firczak, a adăugat că, în această perioadă, și Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică se pregătește de vizita Sanctității Sale Papa Francisc. Suveranul Pontif va efectua o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj. „Și noi, greco-catolicii, ne pregătim să primim vizita Sanctității Sale care va beatifica episcopii martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma. Aceştea au fost exterminați în perioada 1948 – 1970. Amintirea lor ne determină să le cinstim jertfa, iar beatificarea lor este un act de dreptate și de recunoștință față de eforturile și rolul jucat de biserica greco-catolică în spiritualitatea românească”, a precizat Gheorghe Firczak.

 

Anul trecut, în luna octombrie, la Biserica Immaculata din Deva a avut loc  simpozionul „70 de ani de la arestarea episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică“. Evenimentul a fost iniţiat de istoricul Gheorghe Firczak, preşedinte fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R), fost deputat şi, totodată, preşedinte al AJRRUEM Hunedoara – Deva. Cu această ocazie, pof. Viorica Igelsky a prezentat cartea „Contribuţii ale Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire“, volum scris de dr. Gheorghe Firczak.

În cadrul acţiunii, au prezentat lucrări Preasfinţitul Alexandru Mesian – Episcopul Eparhiei de Lugoj, Monseniorul Angelo Pop – Vicar General al Eparhiei de Lugoj, dr. Liviu Lazăr, dr. Ilie Gherheş, dr. Dorin Petresc şi istoricul prof. Viorica Igelsky.

Moderator a fost deputatul Iulius Firczak, preşedintele U.C.R.R. şi preşedinte fondator al Clubului Rotary Deva Castrum.

„ După părerea mea, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică este o biserică naţională, alături de Biserica Ortodoxă Română şi are o contribuţie foarte importantă şi în renaşterea elitelor şi intelectualităţii rutene. De-a lungul timpului, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică a colaborat în momentele importante ale istoriei poporului român cu Biserica Ortodoxă Română”, a mai spus istoricul Gheorghe Firczak.

Vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc în România – un moment istoric

România, așteaptă și se pregătește pentru întâlnirea cu Succesorul lui Petru între 31 mai şi 2 iunie. Vizita papei Francisc în România este cea mai lungă vizită papală într-o țară europeană.

Sanctitatea Sa Papa Francisc vine în România răspunzând invitaţiei autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România. Va fi o vizită apostolică, cu valenţe pastorale şi ecumenice.

Ceremonia beatificării celor 7 episcopi martiri,  Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu,  va avea loc pe 2 iunie, pe Câmpia libertății de la Blaj.

 

Maria Hogman