Meniu Principal

DGAMPT: Sărbătorim astăzi Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO (galerie foto)

Județul Hunedoara se bucură de un patrimoniu inegalabil. Pe teritoriul județului nostru se află unele dintre cele mai importante vestigii ale Antichității, iar acestea au fost incluse, în anul 1999, pe Lista Patrimoniului Comun al Umanității.

Ansamblul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei beneficiază de acest statut privilegiat, care-i conferă valoare și vizibilitate în țară și în întreaga lume. Cetățile Sarmizegetusa Regia – fosta capitală a Regatului Dacic condus de Decebal, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna, dar și misterele din jurul acestora, stârnesc, deopotrivă, interesul cercetătorilor și vizitatorilor. Ruinele complexului fortificat din Munții Orăștiei prezintă imaginea unei civilizații înfloritoare și dezvoltate.

Cetățile se află în administrarea Consiliul Județean Hunedoara, prin DGAMPT, și oferă celor care vin să descopere istoria locurilor trasee de vizitare bine puse la punct. La Sarmizegetusa Regia se derulează proiecte complexe de restaurare cu ajutorul fondurilor europene, iar aici a fost lansat și proiectul digital „Exploring Dacia”, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

UNESCO nu înseamnă doar monumente, natură și știință. UNESCO înseamnă și recunoașterea meritelor unor personalități încă în viață, cu mare rol în păstrarea și promovarea culturii tradiționale. Programul „Tezaur Uman Viu” inițiat de UNESCO este continuat de Ministerul Culturii și reprezintă o recunoaștere a contribuției la salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Județul Hunedoara are patru personalități cărora li s-a decernat titlul de „Tezaur Uman Viu”: taragotistul Pera Bulz în 2012, meșterul în prelucrarea lemnului și metalului Mircea Lac în 2018, rapsodul popular Cosana Vinca în 2021 și olarul Petru Borza în 2022.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) este una dintre cele mai mari organizații ale lumii și numără printre principalele sale misiuni și protejarea locurilor și monumentelor din patrimoniul mondial, a căror conservare și salvare sunt considerate foarte importante pentru întreaga umanitate.

Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică(DGAMPT) Hunedoara