Meniu Principal

Dezamăgire în PNL ! Gherman are procentul mic !

Pentru ca Lucian Gherman să nu rămână repetent în sondaje și anul acesta, mămăița Leonora a hotărât să le refacă de atâtea ori până când protejatul ei va obține un scor cât de cât acceptabil. Și asta pentru că, coana Leonora era convinsă că fie procentu’ cât de mic, de insiști tot crește-un pic ! Așa că aștepta nerăbdătoare ultimele sondaje comandate și îl invitase, la sediul partidului, și pe conu’ Heiuș la o discuție de tip analiză.

Prin urmare, așa pe înserate, când e atâta liniște în sediul PNL Hunedoara încât ai impresia că nici dracu’ nu și-a mai făcut timp să treacă pe acolo, coana Leonora împreună cu Gherman îl așteptau pe Heiuș.

Ca să-și omoare timpul, undeva pe un colț al unui birou, Lucian Gherman asamblează de zor un joc LEGO (i-a spus lui coana Leonora că asta îi va dezvolta abilități de primar) iar în celălalt colț al biroului e însuși senatoarea tuturor hunedorenilor care studiază de zor sondajul.

La un moment dat, ușa se deschise încet și își face apariția Lucian Heiuș care intră în cameră și se așează în tăcere la birou. Se uită atent spre coana Leonora, vrând parcă să-i spună ceva, dar se oprește și oftează prelung.

 • Ce-i Heiușe, ți s-au înecat corăbiile, întrebă coana Leonora, neridicându-și ochii de pe sondaj
 • Păi ce să fie coană, răspunse abătut Heiuș. Se vede treaba că nu merge cu ăsta micu’ , continuă șeful PNL-iștilor privind dezamăgit spre Gherman care forța o piesă de formă pătrată să intre într-una triunghiulară. Nu reușea nicicum și căuta din priviri un ciocan.
 • Păi nu e rău deloc, zise zâmbind coana Leonora. Uite, Lucian are 25 la sută iar Bobouțanu are 38 ! Dacă mai luăm cinci de la Bobouțanu și le punem la Gherman, avem Lucian -30 și Bobo-33 !
 • Aoleu, se repezi Heiuș smulgând hârtiile din mînile Leonorei. Păi mătăluță ai primit sondajul gata măsluit !
 • Ce vrei să spui ?, se arătă intrigată senatoarea. Privind apoi spre Gherman: Luciene, lasă maică ciocanul, tu nu vezi că nu se potrivesc ? Reveni apoi cu o privire nedumerită spre Heiuș: adică ați mai luat de la Bobouțanu ? Cât ?
 • Păi, se foi pe scaun Heiuș, eu le-am zis să ia 12 procente, dar ăștia au luat 22 ! Că au zis că unde merg 12 merg și 22 !
 • Adică vrei să spui că Lucian are doar trei procente ?, aproape că răcni coana Leonora. Și Bobouțanu, se încruntă Leonora făcând un efort de gândire, are 60 ?
 • Cu o eroare de plus minus trei la sută ! , spuse cu un licăr de speranță Heiuș.

Tremurând, coana Leonora înghiți două calmante, golind un pahar mare cu apă. Privi din nou spre Gherman cum continua să bată cu ciocanul în piesa pătrată care refuza cu încăpățânare să intre în cea triunghiulară. Vru’ să-i spună ceva dar preferă să mai ia două calmante.

 • Vai de mine coană, dar de ce luați două calmante deodată, întrebă îngrijorat Heiuș.
 • Păi și ce vrei ? Să iau câte unul ca toți săracii ? Iau câte două să vadă lumea că-mi permit, răspunse intrigată coana Leonora.

Se lăsă o liniște de mormânt. Gherman se ridică de la birou și veni lângă Heiuș, trăgându-l tare de colțul paltonului.

– Nenea, eu când voi fi mare, vreau să mă fac primar !, zise Gherman după care o zbughi în celălat colț al încăperii căutând un ciocan mai mare.

Fără să mai scoată un cuvânt, răsfoind sondajul, coana Leonora se ridică deodată de pe scaun trântind cu putere cu dosarul în birou.

 • Ce e asta ? Robert Muzsic are aproape opt la sută ? Ce sondaj e ăsta ?
 • Păi s-a făcut și o evaluare a unor oameni din partid. Un fel de confruntare între ei ca să vedem cine e mai bine cotat, explică Heiuș.
 • Păi bine mă, Heiușe și n-ai găsit alți candidați ?
 • Am zis că…., încercă să îngaime Heiuș….Nu cunosc alți potențial candidați..
 • Păi, Sofica, femeia de serviciu de la partid ce avea ? De fapt nu, Sofica e destul de populară, zise gânditoare coana Leonora. Uite, pe Gogu de la întreținere…de ce nu l-ați pus pe Gogu în sondaj ?
 • Nici nu am auzit de el, răspunse Heiuș
 • Păi asta e și ideea, exclamă, coana Leonora. Hai, luați mizeria asta de sondaj și faceți altul. Dar așa, mai cu vlagă ! Mai cu responsabilitate ! Întrebați și voi printre membri de partid ! De fapt, știi ce ? Vă fac eu o listă cu oamenii pe care să-i întrebați ! Ce dracu’ mă, Heiușe ? Chiar trebuie să le rezolv eu pe toate ?

Undeva, departe, într-un colț al încăperii, Gherman reușise să spargă cu ciocanul și piesa triunghiulară și pe cea pătrată. Nu se potriviseră dar nici nu se mai deosebeau una de alta. Erau, vorba aia, toate o apă și-un pământ.

          Acest material este un pamflet și trebuie tratat ca atare !

Tiberiu Stroia