Meniu Principal

DESPRE CEREALELE DIN UCRAINA

Guvernul va interveni pentru a proteja fermierii români, până când Ucraina implementează măsurile cerute de Comisia Europeană. Cât timp aceste măsuri nu sunt implementate, România nu va permite importurile de cereale ucrainene. În ultimele 48 de ore NU s-a importat niciun kilogram cereale ucrainene în România și nici se vor importa, cel puțin în următoarele 30 de zile în care Ucraina are obligația de a îndeplini angajamentul luat în fața Comisiei Europene, respectiv a introduce anumite măsuri legale privind exporturile de cereale, astfel încât să volumul de cereale să nu crească necontrolat
o Înainte de a comenta problema importurilor de cereale, ar trebui să citim cu atenție ce a spus Comisia Europeană în legătură cu acest subiect.
o Comisia Europeană nu a spus „liber la importurile de cereale din Ucraina”. Comisia Europeană a subliniat că nu se impune o interdicție decât în măsura în care Ucraina ia anumite măsuri legale pentru controlul exporturilor, la un nivel care nu creează distorsiuni în piețele statelor membre Condiția pusă de CE pentru exporturile de cereale este ca aceste măsuri să fie în vigoare și să fie eficiente. Termenul de implementare este de 30 de zile. Mai mult, dacă aceste obligații nu vor fi îndeplinite în următoarele 30 de zile, atunci Comisia va prelungi interdicția importurilor până pe 31 decembrie 2023.
o Prin urmare, România nu va permite importurile până când Ucraina nu va îndeplini angajamentul luat față de UE
o Comisia Europeană a solicitat celor 5 state ca pe durata in care Ucraina va implementa măsurile legislative să nu se extindă lista produselor interzise la import. Ca atare, Ungaria și Polonia care nu au ținut cont de această solicitare ar putea fi sancționate prin reducerea fondurilor europene.
Ideile principale din comunicatul Comisie Europene sunt următoarele:
1. Din 16 septembrie, Ucraina trebuie să instituie măsuri de control la patru grupe de mărfuri, pentru a preveni denaturarea pieței în statele vecine.
2. Până pe 18 septembrie, Ucraina trebuie să prezinte platformei (țărilor care aveau interdicție) un plan de acțiune.
3. În 30 de zile Ucraina trebuie să introducă anumite măsuri legale, pentru a evita creșterile masive de cereale livrate la export (ex. licențe de export)
4. Comisia Europeană nu va interveni pentru a impune restricții dacă măsurile Ucrainei sunt în vigoare, sunt eficiente și funcționează pe deplin
Important! Dacă Ucraina nu va îndeplini aceste condiții, se va reveni la măsurile excepționale, care, potrivit cererii celor 5 state, ar prelungi interdicția importurilor de cereale ucrainene până la 31 decembrie 2023
Viorel Sălan, deputat PSD