Meniu Principal

Deputatul Viorel Sălan: Întrebare adresată ministrului Sănătății

Am adresat o întrebare ministrului Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, în legătură cu asistența de specialitate în domeniul nutriției pentru bolnavii de cancer internați în institutele oncologice sau în secțiile oncologice ale unităților spitalicești. Am dorit să știu în ce măsură ministerul are o viziune și în ceea ce privește acest tip de asistență medicală pentru bolnavii de cancer aflați în ambulatoriu:
Stimate Domnule Ministru,
Numărul tot mai mare de pacienți oncologici diagnosticați, precum și inegalitățile cu privire la tratament între o țară și alta a Uniunii Europene au determinat Comisia Europeană să lanseze, în urmă cu doi ani, un Plan european de combatere a cancerului. Documentul este structurat pe patru domenii majore de acțiune: prevenție; depistare timpurie; diagnostic și tratament și îmbunătățirea calității vieții. Planul beneficiază de o finanțare de 4 miliarde de euro.
O lectură a Profilului de țară privind cancerul 2023 arată că România înregistrează minusuri la aproape toate capitolele, iar mortalitatea prin cancer este peste media Uniunii Europene.
Adoptarea în România a Legii Planului național de combatere a cancerului 2022-2027 – derivat din cel european – ale cărei norme sunt în curs de elaborare la Ministerul Sănătății, precum și Strategia Națională de Sănătate 2022-2030 creează premisele unei schimbări reale în beneficiul pacienților oncologici.
Planul a fost văzut ca o gură de oxigen de către reprezentanții asociațiilor bolnavilor de cancer, pentru că prevedea programe de screening, accesarea de fonduri europene dedicate problemei cancerului, tratament personalizat în funcție de afecțiunea fiecărui bolnav ș.a. Pacienții oncologici sunt frecvent predispuși la malnutriție prin prisma afecțiunii dar și a toxicităților tratamentelor multimodale. Se estimează că 40-70% dintre pacienții oncologici sunt malnutriți sau ajung la malnutriție pe parcursul bolii. Unul dintre aspectele sensibile în tratarea cancerului este nutriția adecvată. Este desigur cunoscut faptul că nutriția oncologică se concentrează pe nevoile nutriționale specifice ale persoanelor bolnave de cancer. Atunci când pacienții nu își pot acoperi nevoile nutriționale din alimente, deseori se impune utilizarea suplimentelor nutriționale speciale, care în momentul de față nu sunt incluse pentru decontare integrală pentru pacienții oncologici cu excepția situației când sunt internați în spital. Acest domeniu include studiul modului în care cancerul și tratamentul acestuia afectează nutriția și cum poate fi utilizată nutriția pentru a accelera și stabiliza recuperarea pacienților oncologici, ale căror nevoi nutriționale pot varia în funcție de tipul de cancer, stadiul bolii și tratamentul utilizat. Aceste variații necesită competențe de specialitate în domeniul nutriției.
Față de cele prezentate, aș dori să îmi comunicați ce soluție există în momentul de față pentru ca bolnavii de cancer internați în unitățile spitalicești sau în institute de oncologie să beneficieze de o alimentație prescrisă de un specialist atestat/ autorizat, cu o bază teoretică solidă în nutriţie şi dietetică, având competenţele şi abilităţile practice necesare?
Deasemenea, aș dori să comunicați dacă s-a luat în calcul asigurarea decontării suplimentelor nutriționale speciale pentru pacienții oncologici cu malnutriție sau cu risc de malnutriție ?
Se are în vedere pentru viitor, ca bolnavii de cancer să beneficieze de posibilitatea de a fi îndrumați și ambulatoriu în ceea ce privește nutriția adecvată pentru fiecare tip de cancer în parte, ținând cont de stadiul cancerului și tratamentul utilizat?
Vă mulțumesc.