Creșterile de pensii și alocații s-au datorat performanțelor economice din 2021
Majorările care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, posibile pentru că Guvernarea PNL a luat măsuri care au dus la creștere economică și, astfel, există sursă de finanțare pentru le plăti.
Creșterile substanțiale de pensii și alocații s-au datorat performanțelor economice din 2021 bazate pe politici liberale puse în practică de PNL, prin guvernul Cîțu.
- De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare un pachet semnificativ de măsuri sociale luate de Guvernul Ciucă
- a) punctul de pensie a crescut cu 10%, la 1.586 lei.
- b) pensia socială minimă garantată devine indemnizație socială pentru pensionari, iar suma este de 1.000 lei, în creștere cu 200 lei.
- c) ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în ianuarie 2022. Acest ajutor financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie.
- d) prag mărit pentru compensarea medicamentelor: pensionarii care au venituri sub 1.429 lei/lună beneficiază de compensarea medicamentelor cu 90%.
- e) alocațiile mărite: se majorează la 243 de lei alocația de stat pentru copiii; crește la 600 de lei și alocația pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități. Totodată, copiii cu dizabilități beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.
- f) Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie cu 10,8%, după ce Guvernul Cîțu a luat această decizie în octombrie 2021. Va ajunge la 2 550 de lei
Toate aceste măsuri au fost posibile pentru că politicile bugetare ale Guvernului Cîțu au generat venituri mai mari și o economie sustenabilă, bazată pe investiții.
- În primele 11 luni ale lui 2021, am realizat la buget venituri totale cu 17,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, fără creșteri sau introduceri de noi taxe, în timp ce cheltuielile totale au crescut cu doar 6,1%.
- Investițiile au crescut cu peste 7%, comparativ cu 2020.
- Am încheiat primele 11 luni din 2021 cu un deficit de 4,7% din PIB, în scădere semnificativă față de deficitul 7,94% din PIB din aceeaşi perioadă a anului 2020.
- România atinge în 2021 un produs intern brut estimat la circa 1.190 miliarde lei, aproximativ 240 miliarde euro. Este un record istoric. În ciuda celei mai mari crize din ultimele decenii, PIB-ul României a crescut în 2021 cu 17 miliarde euro față de 2019 (un an fast al economiei globale în care am avut PIB de 223 miliarde euro) și cu 21 miliarde euro mai mult decât cel de anul trecut (218,9 miliarde euro) când a fost apogeul crizei economice provocate de pandemie.
- Este pentru prima oară în cele peste trei decenii de la căderea comunismului când o guvernare de dreapta/liberală, în numai doi ani, nu doar că schimbă cursul economiei, dar și reusește să arate că performanta economică nu rămâne în statistici ori sau la nivel de macroeconomie, ci vine in beneficiul direct al românilor, se traduce concret în venituri, pensii și alocații mai mari în 2022.
- După ce, în 2020, PNL a schimbat paradigma dezvoltării economice a României, de la o dezvoltare bazată pe stimularea exagerată a consumului către una bazată pe investiții, guvernarea liberală așază de-acum pe baze solide și principiile realizării pachetului social, corelându-l cu performanța economică.
- Viziunea PNL privind pachetul social ca rezultat direct al creșterii economice stimulează performanța, competiția și munca. Astfel, beneficiile sociale sunt rezultatul creșterii economice solide și sănătoase, nu al unor decizii populiste care generează grave dezechilibre macroeconomice, obligând țara la împrumuturi externe și punând povară pe umerii generațiilor viitoare.
Vetuța Stănescu
Deputat PNL
« Sălan: Ce a făcut bun PSD într-o lună de guvernare (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Creșterea economică va fi cu 2,7 puncte procentuale mai mare decât cea estimată »