Meniu Principal

Avem nevoie de cultură! Mozart, pe scena teatrului din Deva!

Hunedorenii sunt invitați la „Zilele Mozart la Teatru”, un proiect internațional care se va desfășura, pe parcursul a trei zile, la Teatrul de Artă din Deva.

Spectacolele prezentate în cadrul acestui eveniment sunt producțiile Teatrului de Artă Deva, realizate în cadrul proiectului internațional “Laboratorul liric” în parteneriat cu Viena  Opera Company.

Scopul operei este de a delecta, de a încânta”

“Nunta lui Figaro este un exemplu extraordinar, care ne arată că opera este teatru; își are orginea din teatru și te inspiră spre numeroase posibilități de expresie artistică. Dramatizarea jucăușă a lui Beaumarchais se combină cu ingeniozitatea muzicală a lui Mozart, oferind una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul de operă. Această „operă buffă” cuprinde o multitudine de situații comice puse în seama persoanjelor care recurg la înșelăciune și păcăleli pentru a-și îndeplini scopurile, oferind publicului momente vesele și rezolvări neașteptate din situații limită. În același timp, atinge importante teme sociologice care sunt relevante și astăzi şi care sunt prezentate prin intermediul umorului. Muzica pentru mine este principala sursă de inspirație; mă ajută să văd toate imaginile și mișcările în munca la scenă. Scopul meu este de a scoate în eviență partea teatrală din această operă, care are ca punct de pornire, muzica. Este o plăcere să regizez Nunta lui Figaro la Teatrul de Artă Deva în colaboarare cu Viena Opera Company, alături de această talentată distribuție, orchestră și colaboratori. Sincere mulțumiri managererului Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu – pentru invitație, Maestrului Theodore Coresi pentru colaborare și personalului teatrului pentru sprijinul acordat. Scopul operei este de a delecta, de a încânta; vă invităm să împărtășiți cu noi, dragostea pentru această formă de artă” a spus regizor Eugenia Arsenis.

“Prin muzică se unesc oamenii și spiritele”

„Responsabilitatea momentului prezent este mare, dar sperăm să fie o poveste de succes. Pentru prima oară în Deva, avem Zilele Mozart. Oferim publicului devean trei zile de Mozart şi este foarte important să se știe că intrarea este liberă. În public se află oameni diferiţi care trebuie să fie bucuraţi, îmbogăţiţi cu ceea ce faci. Vrem prin acest lucru să promovăm opera, s-o aducem oamenilor, să deschidem apetitul devenilor către spectacolele de operă. Ce facem acum, este un preambul la festivalul din iulie. Suntem încântați că au ales Deva pentru acest laborator liric internațional. Aș vrea să dedicăm aceste Zile Mozart Centenarului Unirii – pentru că prin muzică se unesc oamenii și spiritele”, a declarat Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă din Deva.

Spectacole pentru iubitorii de muzică clasică

Prof. Dr. Theodore Coresi este unul dintre cei mai apreciaţi solişti romani de opera, la nivel international. El impresionează prin căldura şi frumuseţea glasului său care l-a ajutat să abordeze rolurile de referinţă destinate vocii de bas din repertoriul liric.

“Suntem foarte încântați că în această a doua ediție avem o prezență masivă internațională, din multe țări din Europa. Ne dorim ca aceste zile, închinate marelui compositor, să atragă un public numeros. Nunta lui Figaro” face parte din proiectul “Laboratorul Liric”, inițiat anul trecut în colaborare cu Viena Opera Company. Scopul acestui proiect este de a prezenta opere de muzică clasică într-o formă teatrală și modernă. Laboratorul este totodată și concurs deoarece acest spectacol este jucat de trei ori cu trei distribuții diferite iar la final vor fi aleși soliștii cei mai buni care vor participa cu spectacolul în Festivalul de Operă și Muzică Clasică – Hunedoara Lirică”, precizează Prof. Dr. Theodore Coresi.

La realizarea acestor spectacole participă o echipă internațională de artiști din 9 țări: România, Grecia, Austria, Elveția, Olanda, Italia, Irlanda, Turcia și USA.

Maria Hogman

 

 

 « (Stirea anterioara)