Meniu Principal

ALTRUISMUL – PRIMA CALITATE UMANĂ ȘI PROFESIONALĂ A UNUI SALVATOR

Oricât de mult ar avansa tehnologia, omenia nu va putea fi înlocuită prin inteligență artificială. Iar salvatorii sunt unul dintre exemplele cele mai elocvente în sprijinul acestei idei. Am dorit să îi onorez azi pe toți acești oameni minunați și munca lor plină de devotament și paisune în serviciul semenilor lor:
ALTRUISMUL – PRIMA CALITATE UMANĂ ȘI PROFESIONALĂ A UNUI SALVATOR
Profesia de salvator este una dintre acele profesii cu totul deosebite în care altruismul devine un exercițiu permanent. Profesional și uman.
Recent, în județul Alba, doi adolescenți de 14 și 12 ani s-au răsturnat cu un ATV într-o râpă de aproximativ 50 de metri. Salvatorii au intervenit imediat. Misiunea a fost extrem de dificilă din cauza zonei greu accesibile, singura posibilitate de acces fiind cu troliul din dotarea elicopterului SMURD. În cele din urmă, datorită coordonării exemplare a forțelor de intervenție și eforturilor depuse de echipajele implicate s-a reușit recuperarea în siguranță a celor doi tineri. Este doar un exemplu. Dar nu este singurul.
Ca să înțelegem dimesiunea reală a efortului depus zilnic de salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trebuie spus că doar într-un interval de 24 de ore numărul intervențiilor de urgență poate depăși 1300, la nivel național. Și sunt incluse aici misiuni de stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, descarcerare, deblocare sau salvare a persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
Este cunoscut faptul că protecția civilă reprezintă o componentă deosebit de importantă a securității naționale.
În cei 90 de ani de existență, sărbătoriți pe 1 martie, sistemul de protecție civilă și mecanismul care îl deservește s-au schimbat fundamental.
Pe 8 noiembrie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 481 privind protecţia civilă, aducând în acord prevederile legale în domeniu cu prevederile legislaţiei nou adoptate privind înfiinţarea Sistemului Naţional pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă.
Iar din 15 decembrie 2004, misiunile protecţiei civile sunt duse la îndeplinire de componentele Sistemului Naţional pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă. Din aceeaşi dată, au luat fiinţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin unificarea şi reorganizarea Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari şi a Comandamentului Protecţiei Civile, precum şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi al municipiului Bucureşti, prin unificarea şi reorganizarea Inspectoratelor de protecţie civilă cu brigăzile/grupurile de pompieri militari.
Dar acest întreg aparat, la rândul lui, s-a schimbat permanent pentru a ține pasul cu avansul tehnologic și a putea face astfel față cu competență și eficiență situațiilor extraordinare, fie ele catastrofe naturale sau produse acțiuni irepsonsabile ale semenilor noștri.
Și când ne referim la situații extraordinare avem în vedere desigur și calamități cum a fost seria de cutremure devastatoare din Turcia, soldată cu zeci de mii de victime omenești și sute de mii de oameni rămași fară adăpost.
Uniunea Europeană a activat Mecanismul de protecţie civilă și imediat echipe de salvare din mai multe țări, inclusiv din România, au sărit în ajutorul colegilor turci, copleșiți de amploarea efectelor catastrofei.
Au fost 10 zile intense și pline de încercări imprevizibile, o luptă continuă, mereu sub presiunea timpului, în condiții grele, fără ezitări și fără teamă, dar cu inimile pline de compasiune.
A fost un test real al capacității de reacție și de organizare în condiții de pericol extrem, pe care salvatorii români l-au trecut în mod admirabil.
A fost încă o demonstrație că nu poți să fii salvator decât dacă iubești cu pasiune această activitate dificilă și plină de riscuri. Nu poți fi salvator dacă nu ești mai întâi un om adevărat, pentru care altruismul este prima sa calitate umană și profesională.
Și a mai rezultat încă o concluzie importantă. Modul nostru de viață a început să fie afectat de progresul incredibil de rapid al inteligenței artificiale, în moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina acum câțiva ani. De aceea este obligatoriu necesar ca investițiile în domeniul protecției civile să continue pentru că este mult mai ușor să prevenim decât să reconstruim.
Și să nu uităm niciodată să respectăm și să onorăm salvatorii, nu numai de Ziua protecției civile. Ci în fiecare zi, cu fiecare nouă misiune îndeplinită. Tehnologia poate avansa oricât de mult, ai nevoie de conștiință ca să fii și să rămâi om. Riscându-și propria viață pentru a salva alte vieți, salvatorii sunt și rămân în prima linie a condiției de a fi om.