Meniu Principal

AJUTOARELE EUROPENE PENTRU FERMIERII ROMÂNI

Ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, a făcut încă din ianuarie demersurile necesare la Comisia Europeană pentru obținerea unor compensații pentru pierderile fermierilor români generate de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina. Lunea viitoare ministrul Daea va cere din nou în Consiliul AgriFish urgentarea procedurilor. Prin urmare, gestul lui Rareș Bogdan care cere în Parlamentul European același lucru este tardiv și e mai degrabă un fel de „plagiat politic”
o Dacă Rareș Bogdan era serios putea preciza că susține demersurile deja făcute de ministrul PSD al Agriculturii și să nu vândă public „demersul” său ca pe o inițiativă personală. Scopul nu trebuie să fie doar de a câștiga capital electoral ci și de a rezolva ceva concret pentru fermierii români.
o Fermierii români nu au putut vinde cerealele nici măcar la prețul din ianuarie 2022, deși costurile lor de producție au crescut pe fondul inflației. E clar că piața este saturată de produsele fermierilor ucraineni care nu sunt constrânși în niciun fel de reglementările europene.
o În urma speculațiilor că cerealele ucrainene nu sunt verificate, ministrul Daea a fost personal în vamă și a asistat personal la controlul legal
De reținut că e doar o chestiune de timp până când se pun la punct procedurile concrete de alocare și lansare a acestor compensări. Demersului României, inițiat în ianuarie, i s-au alăturat alte cinci țări europene – Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia – iar răspunsul, de principiu, este pozitiv


« (Stirea anterioara)