Meniu Principal

A treia ediţie a „Barometrului de securitate energetică”

Eveniment important, util în formularea deciziilor publice legate de strategia energetică

Am participat la cea de-a treia ediţie a „Barometrului de securitate energetică” din România, eveniment organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române si Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică.

Lansarea „Barometrului de securitate energetică” pe acest an este un eveniment important, extrem de util în formularea deciziilor publice legate de strategia energetică a României.

Încă din 4 noiembrie 2019, de la învestirea Guvernului PNL, am acordat o importanță deosebită sectorului energetic. Este clar că după adoptarea Green Deal, la nivel european, va trebui să îmbunătățim strategia energetică și să ne concentrăm pe realizarea proiectelor energetice vitale.

În ceea ce priveşte construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi modernizarea reactorului 1, s-a negociat un memorandum cu Statele Unite ale Americii şi există un acord care a trecut de Parlamentul României, care poate fi baza unei relansări a acestui proiect extrem de important.

Mă bucur că multe dintre proiectele și punctele din programul de guvernare beneficiază de susținere publică, cum este și îmbunătățirea legislației care permite exploatarea zăcămintelor de gaz de la Marea Neagră.

În următoarea perioadă, România va avea resurse pe care va trebui să le utilizeze cu maximă inteligență, pentru toate proiectele energetice necesare pentru dezvoltare, de la resursele din PNRR, până la banii pe care îi vom putea utiliza din fondul de modernizare.

Va trebui să utilizăm orice resursă pentru a accelera investițiile, pentru a putea satisface pe de o parte cerințele din Green Deal și pe de altă parte de a asigura o energie produsă eficient, care să poată fi vândută la un preț competitiv.

Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal